Statsministeren forsøgte i sin åbningstale at slå tonen an for den kommende valgkamp med snak om udlændingepolitik og retsforbehold. Ifølge en kommentator lykkedes det dog ikke helt.

Det var en statsminister iklædt lyserød spadseredragt og med en 14 sider lang tale om blandt andet strammere udlændingepolitik, grænsekontrol og det danske retsforbehold i EU, der tirsdag åbnede Folketinget.

Helle Thorning-Schmidt (S) slog dermed tonen an for det kommende folketingsår, hvor det altoverskyggende fokus vil være på det valg, der skal finde sted inden midten af september 2015.

Statsministeren tog blandt andet fat på udlændingeområdet, som ventes at blive et af valgkampens hovedtemaer. Står det til regeringen, skal der indføres skrappere grænsekontrol, ligesom der skal stilles højere krav til flygtninge i Danmark, som i øjeblikket oplever den højeste tilstrømning af asylansøgere i 20 år.

»Danmark skal selvfølgelig stadig tage imod mennesker, der flygter fra krig og rædsel. Men regeringen vil stramme reglerne. Det vil også tage noget af presset fra vores kommuner og asylcentre,« sagde Helle Thorning-Schmidt sin tale til de folkevalgte, som med skiftende interesse fulgte statsministerens ordstrøm og kommenterede den på Facebook og Twitter

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, mener, at Thornings signal på udlændingeområdet skyldes, at Socialdemokraterne gennem de seneste mange år er blevet hårdt presset af Dansk Folkepartis udlændingepolitik og derfor må reagere, hvis valget skal vindes.

»Der er mange socialdemokratiske vælgere, der er bekymret over udviklingen på udlændingeområdet, og det er noget, som Dansk Folkeparti har haft blik for og kritiseret regeringen for at være for passiv omkring,« siger Thomas Larsen.

Men udspillet kan samtidig være en hæmsko i forhold til den radikale regeringspartner og ikke mindst partileder Morten Østergaard (R), som tegner sig for en mere lempelig udlændingepolitik.

»Jeg tror, at Morten Østergaard her har måttet slå ind på en politik, som han ikke er helt enig i. Man skal tænke på, at det i den grad er radikalt hjerteblod, at man tager imod flygtninge og folk, der er i nød. Det bliver utrolig interessant, om Morten Østergaard som nyslået radikal leder kan lægge sig ud med store dele af sit bagland på den konto,« siger Thomas Larsen.

Ifølge Berlingskes kommentator lykkedes det heller ikke statsministeren rent retorisk at sende Socialdemokraterne af sted mod en ny valgsejr. Det skyldes især den utilfredshed over regeringen, der fortsat hersker blandt de traditionelle kernevælgere.

»Jeg tror, at Thorning står med et afgørende problem, for når hun fremhæver regeringens økonomiske politik, så er sagen, at rigtig mange af de socialdemokratiske vælgere har protesteret mod hende fra dag ét, fordi hun i høj grad har måttet følge den økonomiske politik og reformer, som den tidligere VK-regering stod bag,« siger Thomas Larsen.

Han kalder det »paradoksalt«, at Thorning ikke kom med en løsning på dagpengespørgsmålet, mens fagbevægelsen i annoncer samme dag opfordrede regeringen til at hjælpe de 40.000 danskere, der har mistet retten til dagpenge.

»Det viser, at der er en forskel på den virkelighed, som Helle Thorning-Schmidt beskriver, og den, som mange af hendes vælgere oplever,« siger Thomas Larsen.