Selv om der kan være mere end halvandet år til folketingsvalget, er kampen om stemmerne for alvor i gang. Avisernes lederskribenter og politiske kommentatorer mener, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) brugte sin nytårstale til at lægge kant til sine politiske modstandere.

»Talen var langt mere politisk end normalt og med stjerneklar adresse til især Socialdemokraternes kernevælgere,« skriver Hans Engell, politisk kommentator og tidligere konservativ formand, i Ekstra Bladet.

»Thorning havde også grundigt fat i ordbogen med socialdemokratiske plusord. Ikke færre end otte gange talte hun om »tryghed«. Helt tydeligt et område, hvor hun føler, regeringen er i underskud i forhold til egne vælgere. Tryghed på jobbet. Tryghed for social sikkerhed. Tryghed som ældre. Fysisk tryghed. Og så lagde hun hård kant til Løkke og Venstre,« tilføjer Hans Engell.

Henrik Hoffmann-Hansen, Kristeligt Dagblads politiske redaktør, mener, at statsministeren med talen leverede et frontalangreb på Venstre.

»Statsministres nytårstaler plejer at være forsigtige og uden partipolitisk polemik, men Helle Thorning-Schmidt gik i år til frontalangreb på sin politiske hovedmodstander,« skriver han.

Politisk redaktør Christine Cordsen fra Jyllands-Posten vurderer, at talen sætter regeringen i et dilemma:

»Nytårstalen varsler et hårdere opgør med Venstre og Løkkes nulvækst-ambitioner frem mod valget. Det er et nødvendigt led i regeringens overlevelseskamp, men sætter regeringstoppen i et politisk dilemma, fordi det meste af regeringens politik i 2014 skal gennemføres med Venstre. Både reformer og økonomisk politik«.

Politikens lederskribent, chefredaktør Bo Lidegaard, mener, at nytårstalen pegede tilbage.

»Statsministeren skabte kant til Venstre med markeringen af de to partiers forskellige syn på væksten i den offentlige sektor. Men talen pegede tilbage, ikke frem, for hun kom ikke med blot antydninger af, hvad regeringen vil med det store fællesskab i Europa - endsige med bud på, hvordan det grønne, klimaet og globaliseringen tænkes ind i kampen for økonomi og velfærd«.

Informations lederskribent roser Helle Thorning-Schmidt for at bruge taletiden til at forsøge at sprede optimisme.

»Problemet er blot, at indholdet af nytårstalen afslører, hvor stor afstanden er mellem den virkelighed, regeringen oplever, og den virkelighed befolkningen lever i. Statsministerens omkvæd er formentlig vanskeligt at synge med på for de titusindvis af danskere, der er røget på kontanthjælp som følge af dagpengereformen,« lyder det fra Information.

Berlingske og BTs lederskribenter peger på, at Helle Thorning-Schmidt med talen forsøgte at vinde frafaldne vælgere tilbage.

»Med nytårstalen kastede Thorning sig ind i kampen for at genskabe kontakten til de mange vælgere, som har vendt Socialdemokraterne og SF ryggen,« står der i BTs leder, mens Berlingske skriver:

»Med nytårstalen forsøger Thorning at vinde tabt land tilbage, samtidig med at hun bebuder flere reformer. Thornings balancegang er vanskelig, og det eneste, der er sikkert, er, at alt kan ske i dansk politik i 2014«.