Helle Thorning-Schmidt ligger op et større opgør med EU for at beskytte en række velfærdsydelser.

Regeringen har aktivt tænkt sig at bekæmpe EU-Kommissionens politik for at beskytte indretningen af de danske velfærdsydelser. Det oplyste statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på sit ordinære pressemøde tirsdag.

»Venstre og de Konservative har kritiseret os for at lægge os ned, så snart EU-Kommissionen kritiserer dansk lovgivning. Men det er ikke sandt. Vi tager de juridiske slagsmål, når vi ikke er enige med EU,« sagde Thorning på pressemødet.

Specifikt på dagpengeområdet vil regeringen for det første tage Finlands parti i en kommende sag mellem Finland og EU-Kommissionen i EU-domstolen, der handler om finnernes ret til at kræve, at EU-borgere skal have arbejdet mindst fire uger i landet som lønmodtager eller mindst fire måneder som selvstændig, før borgeren har ret til dagpenge. I Danmark skal EU-borgere arbejde tre måneder i landet, hvor de skal være medlemmer af en dansk a-kasse, før de kan få dagpenge, men den særregel kan gå bort, hvis Finland taber, understregede Thorning.

»Vi følger finnerne i optjeningsretten. Når Kommissionen anlægger sag, så vil Danmark intervenere i den sag. Vi vil støtte det finsk ønske om at bevare optjeningsprincippet. Vi ønsker ikke, at man skal kunne modtage dagpenge fra første dag,« sagde Thorning.

For det andet påtænker EU-Kommissionen at udvide EU-borgernes ret til at tage dagpengene med til et andet EU-land fra tre til seks måneder. Det vil regeringen aktivt arbejde for ikke bliver til noget. Og for det tredje vil statsministeren personligt arbejde i EU-regi for, at medlemslandene kan opbygge »nationale værn«, så Folketinget kan trække i nødbremsen, hvis der kommer for stor «ubalance« i antallet af EU-borgere, der trækker på danske ydelser, fortalte statsministeren.

»Vi vil drøfte om, der er behov for at ændre i forordningen, og jeg vil tage spørgsmålet op med kommissionsformanden,« sagde Thorning.

På pressemødet bekendtgjorde statsministeren også, at hun vil skærpe kravene for udenlandske EU-borgeres mulighed for at få dagpenge i Danmark.

»Vi vil som noget nyt kræve, at ledige skal til samtale på jobcentrene og deltage i danskundervisning, så de lærer sproget. Samtidig skal ledige med bopæl i Danmark også reelt bo og opholde sig i Danmark. Det mener vi ikke er urimelige krav,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren vil desuden sikre, at man kun kan få kontanthjælp i Danmark, hvis man også har arbejdet i landet, ligesom regeringen vil sørge for, at personer med kort beskæftigelse ikke får kontanthjælp i mere end seks måneder.