Statsministeren deltager torsdag i et møde i Det Europæiske Råd, hvor EUs klimamål primært er på dagsordenen. Og det er langt fra sikkert, at EU-lederne når til enighed, erkender Helle Thorning-Schmidt.

EU: Når EU-landenes stats- og regeringschefer torsdag mødes for at diskutere - og måske vedtage - nye klimamål for 2030, er der både bindende og ikke bindende mål på bordet.

EU-Kommissionen har foreslået en CO2-reduktion på 40 procent, et bindende EU-mål for vedvarende energi på 27 procent og et vejledende EU-mål for energieffektivitet på 30 procent. Og forhandlingerne ventes at blive »meget vanskelige«, påpeger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der deltager i mødet i Det Europæiske Råd.

»Det er et meget vigtigt topmøde, vi står over for. Fra dansk side har vi længe arbejdet hårdt for, at EU fastlægger ambitiøse klima- og energimål for 2030. Vi har brug for en aftale af hensyn til vores klima, men også så vores virksomheder tør foretage de nødvendige langsigtede investeringer,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Afgående klimakommissær Connie Hedegaard har kaldt det »meget ambitiøst«, hvis de 28 EU-ledere enes om en CO2-reduktion på 40 procent, og det er da også langt fra sikkert, at EU når i mål, erkender statsministeren.

»Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi står over for meget vanskelige forhandlinger, og at det er usikkert, om vi kan nå til enighed i morgen (fredag, red.). Det er tydeligt, at den økonomiske krise lægger en dæmper på landenes ønsker om at sætte høje mål. Mange lande deler simpelthen ikke Danmarks ønske om, at EU skal gå foran i klimapolitikken.«

Det betyder også, at der venter EU-lederne en meget svær debat om, hvordan landene skal fordele byrderne i EU, understreger Thorning.

»Der skal både tages hensyn til, at mere velstående lande skal hjælpe mindre velstående lande med at nå målene, og til, at de lande, som går forrest, skal have mulighed for at mindske deres CO2-udslip på de områder, hvor det er smartest og billigst. Det er en svær balance,« lyder det fra statsministeren.

Diskussionen finder sted på det, der bliver det sidste møde i Det Europæiske Råd med Herman Van Rompuy som formand, inden den nyvalgte formand, Donald Tusk, tiltræder.

Lederne skal også drøfte den europæiske økonomis tilstand, og derudover vil spørgsmål om ebola samt situationen i Ukraine sandsynligvis også blive drøftet.