Det er statsministeren og ingen andre, der bestemmer, hvem der skal udnævnes til minister, lyder det fra Thorning, der ikke vil fortælle, hvorfor Henrik Sass Larsen ikke blev minister.

- Det er ikke PET eller andre, der beslutter, hvem der skal udpeges til ministre. Det er statsministeren, og sådan forholdt det sig også, da min regering blev dannet.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et samråd i Folketingets Retsudvalg. Her vil Dansk Folkepartis Peter Skaarup have svar på, hvorfor daværende politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S) ikke kunne blive minister i Thornings regering på grund af en manglende sikkerhedsgodkendelse - og hvorfor Stats- og Justitsministerierne håndterede sagen på en måde, der senere gav anledning til kritik fra Folketingets Ombudsmand.

Men muligt kommende ministre skal slet ikke sikkerhedsgodkendes, lyder det fra statsministeren.

- Der er ikke nogen sikkerhedsgodkendelse af ministre. Hvis der skal udnævnes en ny minister, tager Statsministeriet kontakt til PET og beder om det, jeg kalder en registermæssig optegnelse. De kan indgå i statsministerens politiske overvejelser. Det er op til statsministeren at vurdere, om de oplysninger skal tillægges betydning eller ej, siger Thorning.

- Der er mange, der bliver ministre, og der er også mange, der ikke bliver ministre. Man har ikke noget retskrav på at blive minister - i hvert fald ikke i min regering, siger hun.

Det var på et møde med departementscheferne fra Stats- og Justitsministeriet 28. september 2011, at Henrik Sass Larsen tilsyneladende fik at vide, at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes på grund af et møde, han havde haft med en Bandidos-rocker. Han meddelte derfor Helle Thorning-Schmidt, at han ikke stod til rådighed som minister i hendes kommende regering.

Og selv om statsministeren ikke vil kommentere Sass-sagen, siger hun:

- Det er mig, der bestemmer, om departementschefen skal holde møde med en person. Alt sker på statsministerens foranledning. Sådan et møde finder ikke sted, uden at jeg selv har holdt et møde med den pågældende person. Det er meget enkelt, siger Thorning.

- Jeg ønsker ikke at gå ind i den konkrete situation. Det, synes jeg, er mest rimeligt i forhold til fremtidige udnævnelser eller ikke-udnævnelser af ministre. Det har hele tiden været sådan, at ministre ikke skal sikkerhedsgodkendes.

I sommer udtalte ombudsmanden kritik af Stats- og Justitsministeriernes håndtering af Sass Larsens sag. Han var således kun mundtligt blevet pålagt tavshedspligt i sagen, lige som Justitsministeriet afslog at give ham aktindsigt i det PET-notat, han var blevet forelagt på mødet.

Efter Ombudsmandens kritik valgte justitsminister Morten Bødskov (S) dog at udlevere notatet til Sass, der selv offentliggjorde det.