Statsminister Helle Thorning-Schmidt frygter, det vil få konsekvenser for danskernes sikkerhed, at vi på grund af EU-forbeholdet ikke længere kan være en del af Europol. Derfor skal danskerne til folkeafstemning.

Danskerne skal i stemmeboksen for at afgøre, om det danske retsforbehold i EU skal ændres til en tilvalgsordning. Det bekræftede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tirsdag ved sin åbningstale i Folketinget.

- Regeringen er parat til at forpligte sig til en folkeafstemning efter næste valg. En folkeafstemning om at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning, sagde statsministeren.

- Så kan vi selv vælge, hvilke dele af EU-samarbejdet på retsområdet, Danmark skal være med i. Og hvilke vi ikke skal være med i. Jeg lægger vægt på, at vi både kan fastholde Danmarks deltagelse i politisamarbejdet og vores undtagelser på udlændingeområdet, sagde hun.

Statsministeren forklarede i sin åbningstale også, hvorfor hun mener, det er nødvendigt at afholde en afstemning om forbeholdet.

- I 16 år har Danmark været en del af det europæiske politisamarbejde i Europol. Et samarbejde, hvor vi har pågrebet narkohandlere og menneskesmuglere. Og optrevlet sager om organiseret misbrug af børn. Det står nu klart, at Danmark på grund af vores retsforbehold bliver nødt til at forlade Europol. Måske allerede til næste efterår. Det vil være et alvorligt problem for danskeres sikkerhed og tryghed, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet kommer først efter det kommende folketingsvalg, der senest skal afholdes i september 2015.

Regeringen sætter nu et analysearbejde i gang, så befolkningen får et solidt grundlag at stemme ud fra. Arbejdet skal være færdigt før sommeren 2015.

- Inden en folkeafstemning skal der så forhandles en politisk aftale. En aftale, der gør det helt klart, hvad Danmark vælger til og fra. Vi skal tage den tid, der skal til. Vi skal forberede folkeafstemningen grundigt. Den er afgørende for Danmark og danskerne, sagde Helle Thorning-Schmidt og tilføjede, hun har kontaktet de øvrige EU-positive partier i Folketinget, så en proces kan sættes i gang snarest.