Statsministeren tørnede tirsdag sammen med Pia Kjærsgaard i en debat om danske værdier. Mens Kjærsgaard fokuserede på indvandrerdebatten, prøvede Thorning at brede debatten ud til både homoægteskaber og lighed.

Hvad er egentlig danske værdier?

Det spørgsmål skulle statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forholde sig til i folketingssalen tirsdag efter ønske fra Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard (DF).

Mens Pia Kjærsgaard prøvede at holde fokus på indvandrere og flygtninge, gik statsministeren efter Dansk Folkepartis holdning til blandt andet homoægteskaber.

Dansk Folkepartis værdiordfører havde taget initiativ til forespørgselsdebatten, fordi nye trusler mod vores værdier i form af Islamisk Stat (IS) og radikalisering har skabt et behov, mener hun.

Helt konkret ville Pia Kjærsgaard have Thorning til at »redegøre for regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer, der følger af indvandringen, og som presser/tvinger danskerne til at ændre levevis og adfærd og »rette ind« af hensyn til indvandrere«.

»Der er sket meget, siden Dansk Folkeparti rejste denne debat for nogle år siden. På det tidspunkt drøftede man ikke IS og terror. Det handlede om fastholdelse - at vi stod vagt om vores danskhed og vores værdier. Men nu er der også en ekstrem gruppe, der truer os på vores værdier ikke alene i en fjern del af verden, men også i Danmark,« lød det fra Pia Kjærsgaard på Folketingets talerstol.

Og statsministeren tog imod udfordringen:

»Spørgeren (Pia Kjærsgaard, red.) vil se på indvandringen, og om vi retter ind af hensyn til indvandrerne. Helt grundlæggende har jeg en stærk tiltro til Danmark og vores værdier. Men selvfølgelig kan der opstå udfordringer i forbindelse med indvandring,« lød det fra Thorning.

Statsministeren tøvede ikke med at minde Pia Kjærsgaard om tidligere ytringer om danskhed, som de to har diskuteret »gennem mange år«.

»Pia Kjærsgaard har en gang defineret danskhed som »nye kartofler, jordbær med fløde og den jyske vestkyst«. Og det lyder dejligt med sådan en sommerdag. For mig er det danskhed, men der er også mange andre ting. Det er den helt særlige måde, vi har valgt at indrette vores samfund på med velfærd og solidaritet, ligestilling, vores sprog, vores sange, vores humor og vores hygge,« sagde statsministeren, der også bragte holdningen til homoseksuelle og dobbelt statsborgerskab på banen:

»I en globaliseret verden må vi acceptere, at et menneske godt kan have rod i to lande. Mennesker kan rumme mere, end man tror. Det betyder også, at danske statsborgere skal kunne bevare deres danske statsborgerskab, selv om de flytter til et andet land og bliver statsborgere der. Sådan bør det være, og sådan bliver det nu,« sagde hun og fortsatte:

»Der er heller ikke kun én rigtig måde at være familie på. Jeg hylder det danske frisind og frihed. Når vi har besluttet, at homoseksuelle par kan vies i folkekirken, så er det et udtryk for vores værdier. Og når Dansk Folkeparti og Pia Kjærsgaard vil forhindre dem i samme rettigheder til ægteskab og adoption, så er det fordi, man har nogle andre værdier.«

På torsdag skal Folketinget stemme om, hvorvidt medlemmerne er mest enige med regeringen eller Dansk Folkeparti i, hvad der er danske værdier.