Danmark har ikke brug for en konsensussøgende samlingsregering, mener SFU-formand Gry Möger Poulsen, der deler Mattias Tesfayes frygt for, at venstrefløjen får endnu 10 år i mørket.

SFs tidligere næstformand, Mattias Tesfaye, balancerer på kanten af et brud med partiet, efter han sidste år forlod sin post på grund af uenighed med linjen under den nye formand, Annette Vilhelmsen.


Men der er stadig kræfter i partiet, der støtter Tesfayes ønske om, at SF i højere grad bliver et parti for den arbejdende middelklasse frem for samfundets svageste. I et debatindlæg i Politiken lørdag giver formanden for SFs ungdomsorganisation, Gry Möger Poulsen, der er lillesøster til tidligere skatteminister Thor Möger Pedersen, sin utvetydige opbakning til den forhenværende næstformand.

Ligesom Mattias Tesfaye frygter SFU-formanden, at venstrefløjen får endnu 10 år som magtesløs tilskuer i dansk politik, hvis man ikke klart formår at definere sin målsætning. Det skal blandt andet ske gennem et opgør med regeringens midtersøgende linje, mener hun.

- Man får en gang imellem følelsen af, at regeringen tror, at Danmark har brug for en slags »samlingsregering«. At den nationale krisesituation kræver, at der arbejdes på tværs af alle politiske uenigheder for at føre den nødvendige og fornuftige politik. Men prøv at høre: Danmark er ikke besat! Danmark har ikke brug for en forandringsregering, skriver Gry Möger Poulsen.

I sit debatindlæg i Politiken opstiller hun ni bud på, hvor regeringen skal ændre politik, hvis de nuværende regeringspartier vil undgå 10 år i mørket. Blandt andet skal der indføres en »rigsmandsskat«, ligesom boligskatten skal have en overhaling. Til gengæld skal loftet over fradrag på fagforeningsmedlemskab fjernes, mens efterlønnen skal genindføres.

SFU-formanden vil også have regeringen til at halvere genoptjeningskravet til dagpengene og indføre sociale klausuler, så virksomheder tvinges til at oprette praktikpladser. Og så kalder hun til værdikamp mod den blinde tro på markedskræfterne og efterlyser europæisk finansskat og opsplitning af banker.

- Hvis vi kastes ud i en ny krise, hvor skatteyderne igen skal betale, er det politikerne - ikke bankdirektørerne - der bør være på anklagebænken, skriver Gry Möger Poulsen.