Dyre fødevarer. Regeringen gør nu et nyt forsøg på at komme af med de omstridte afgifter på fedt- og sukkerholdige varer. Erhvervslivet jubler.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) lægger nu an til et endeligt opgør med de omstridte afgifter i varer som chokolade, syltede asier, marmelade og rødkål. Især af hensyn til erhvervslivet og danske arbejdspladser, insisterer skatteministeren på at afskaffe fedtafgiften samt den afgift på tilsat sukker, som regeringen selv besluttede sidste år. I alt giver afgifterne 2,4 mia. kr. i statskassen. Det skriver Berlingske.

- Jeg kan forstå på erhvervslivet, at det er nogle afgifter, som de mener skader danske arbejdsplader og øger grænsehandlen. Meget tyder på, at særligt fedtafgiften, som de borgerlige indførte, har betydet, at danskerne er begyndt at købe smør og andre varer ved den dansk-tyske grænse, som man ellers normalt ikke køber der, siger Thor Möger Pedersen til Berlingske.

Udmeldingen fra ministeren kommer efter, at regeringen i kølvandet på skatteaftalen med VK ellers ikke kunne nå til enighed med de borgerlige om finansieringen for at fjerne afgifterne. Under forhandlingerne tilbød regeringen at hæve bundskatten for alle med 0,3 procent, og den model er Möger nu også åben for at forhandle på plads med Enhedslisten. Men i det hele taget er regeringen åben for andre veje til at finde pengene, understreger Thor Möger.

Venstre vil også af med afgifterne, men afviser forsat af finde pengene ved at hæve bundskatten, men nævner en fastfrysning af personfradraget som en mulighed en model, som regeringen under skatteforhandlingerne var tæt på at blive enige om med Enhedslisten.

Efter regeringen indgik den store skatteaftale med de borgerlige, er Enhedslisten dog ikke længere med på den model. Og en forhøjelse af bundskatten kan heller ikke komme på tale, fastslår finansordfører Frank Aaen. Efter den »blå skattereform« skal de rigeste danskere betale for afgiftsfjernelsen, understreger Aaen:

- Det kunne være en formueskat eller en millionærskat. Vi har mange gode idéer.

Dansk Folkeparti vil mindske ulandsbistanden for at finansiere en fjernelse af afgifterne.

Dansk erhvervsliv er meget begjestre over skatteministerens melding.

- Det er vi utroligt glade for at høre. Vi har hele tiden være bekymrende for, hvad afgifterne koster af danske arbejdspladser, siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov.

En analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at fedt- og sukkerafgifterne koster mindst 2.400 danske job.

Skatteministeren har ikke lagt sig fast på et forhandlingsforløb, men understreger, at det vil være »mest hensigtsmæssigt« hvis en aftale senest er på plads inden året udgang, idet sukkerafgifterne ellers træder i kraft 1. januar 2013.