Den massive socialdemokratiske kritik af regeringens kurs på dagpengeområdet viser ifølge Berlingskes politiske kommentator, at Helle Thorning-Schmidts autoritet er svækket.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er ekstremt isoleret i sit parti, og hendes autoritet er svækket.

Det mener Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, efter 18 af 30 socialdemokratiske folketingsmedlemmer, som Berlingske har talt med, ønsker lempelser på dagpengeområdet. Flere ønsker ændringer i forbindelse med den finanslovaftale, der skal falde på plads senere på året.

»Der tegner sig et billede af en statsminister, som er ekstremt isoleret i forhold til sit parti og bagland. Det er helt tydeligt, at smertegrænsen er ved at være overskredet langt ind i partiet,« siger Thomas Larsen og tilføjer:

»Helle Thorning-Schmidts autoritet skrider i øjeblikket, fordi det er tydeligt, at folk ikke retter ind. De holder ikke inde med deres kritik, men lufter den i fuld offentlighed«.

Thomas Larsen mener, at regeringen har fået en elendig begyndelse på den nye politiske sæson.

»Thorning havde håbet, at hun kunne sætte en ny offensiv dagsorden, der skulle handle om velfærdsinvesteringer og sundhedsplan - i stedet er hun ved at synke ned i det kviksand, som hele dagpengesagen er for hende«.

Det voksende krav i Socialdemokratiet om ændringer af dagpengesystemet giver ifølge Thomas Larsen Enhedslisten og SF blod på tanden til at kæmpe endnu hårdere for ændringer af systemet.

»Enhedslisten og SF vil køre på med fuld kraft, fordi de kan fornemme, at der er betydelig uro i Socialdemokratiet. De to partier forfølger en dobbeltstrategi,« siger han og uddyber:

»De prøver rent indholdsmæssigt at presse regeringen til at gøre noget for de mest sårbare ledige. Parallelt skal man heller ikke tage fejl af, at begge partier er gået på strandhugst efter socialdemokratiske vælgere«.

Selv om fronterne er trukket skarpt op i rød blok, vurderer Thomas Larsen, at parterne i sidste ende finder hinanden og bliver enige om en finanslov for 2015.

»Det kan blive et meget langt og turbulent efterår for regeringstoppen. Det, der i sidste instans redder regeringen, er, at omkostningerne for SF og Enhedslisten ved at vælte regeringen - fordi det vil reelt være det, der sker, hvis man ikke bliver enige om en rød finanslov - vil være så store, at det vil afholde dem fra at rive tæppet væk under Thorning,« siger Thomas Larsen og uddyber:

»Hvis de ikke overvinder deres store uenigheder og finder en eller anden form for fælles grund, så vil det sende hele rød blok ud i en valgkamp, hvor man er splittet til atomer.«