Ledende medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse varsler internt opgør i partiet efter finanslovsaftalen med regeringen. Et meget alvorligt faresignal til Johanne Schmidt-Nielsen, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

Ni af de 25 medlemmer i Enhedslistens hovedbestyrelse stemte ifølge Politiken nej til en finanslovsaftale med regeringen, der i deres øjne ikke medfører markante ændringer for de truede dagpengemodtagere. De varsler nu et hårdt opgør med partilinjen, og det kan blive farligt, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

- Det er en ekstremt alvorlig situation og noget af et faresignal at sende til Enhedslistens top. Det er det første, åbne opgør vi ser fra Enhedslisten mod partiets nye leder og galionsfigur, Johanne Schmidt-Nielsen. Situationen kan potentielt være rigtig farlig og i yderste konsekvens medføre en splittelse i partiet, siger han.

Kommentatoren spår de næste døgn og uger til at blive helt afgørende for den politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og resten af partitoppen, for hvis de ikke får lagt striden ned, har opgøret potentiale til at blive meget skarpt og hårdt.

Samtidig vurderer Thomas Larsen, at Enhedslisten ikke er et parti, der ikke er rundet af den parlamentariske skole i Folketinget, og at det kan hænge sammen med hovedbestyrelsens modvilje.

- Rigtig mange af partiets medlemmer er ikke indstillet på at lave kompromiser og sælge ud af deres idealisme for at skabe resultater. Johanne Schmidt-Nielsen har arbejdet målrettet på at gøre Enhedslisten til et parti, der kan løfte et politisk ansvar og gå ind og lave forlig med regeringen, men det er helt tydeligt, at hovedbestyrelsen ikke mener, det her kompromis er godt nok, siger han.

Enhedslisten hovedbestyrelse vil altså hellere fastholde en aktivistisk kurs og på den måde lægge pres på regeringen. Men selvom den politiske ordfører heller ikke er tilfreds med finanslovsaftalen, understregede hun gang på gang under partiets pressemøde søndag, at hun ikke kunne sige nej til aftalen af hensyn til de dagpengemodtagere, der stod til at miste deres indkomst 1. januar.

- Vi kunne ikke forsvare over for os selv ikke at gå med til aftalen bare for at redde Enhedslistens ære. Hvis det var vores ære, det handlede om, så havde vi nok sagt nej, sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

Selvom Thomas Larsen kalder opgøret for »en dyb politisk konflikt, der handler om, at hovedbestyrelsen vil arbejde på en helt anden måde end partitoppen,« tror han stadig på, at Johanne Schmidt-Nielsen vil have intern støtte. Blandt andet fra de 15 hovedbestyrelsesmedlemmer, der stemte ja til finanslovsaften.

- Rigtig mange medlemmer ved godt, at de skylder hende æren for en stor del af Enhedslistens fremgang og det gode resultat ved valget sidste år. Hun har været en forrygende kommunikatør og galionsfigur, og det er de godt klar over, siger han.