Den tyske kansler Angela Merkels besøg i Danmark viser, at venskabet mellem Danmark og Tyskland har groet sig stærkere gennem flere år, mener Berlingskes politiske kommentator.

Forholdet mellem Danmark og Tyskland er for alvor sluppet ud af skyggen af Anden Verdenskrig og er i dag historisk godt. Derfor er det også naturligt, at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, 28. april for første gang kommer på officielt statsbesøg hos statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Det forklarer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Når Angela Merkel kommer til Danmark, er det med til at understrege, at forholdet er historisk godt. Tilbage i tiden var forholdet belastet af krigen, men der må man sige, at det i dén grad er et afsluttet kapitel. I dag har vi et tæt samarbejde i Europa og mange mærkesager til fælles med tyskerne, og vi skal ikke glemme, at det tyske marked er afgørende for store dele af det danske erhvervsliv,« siger han og betegner forholdet som »tæt, stærkt og meget tillidsfuldt«.

Helle Thorning-Schmidt løftede sløret for Merkels kommende besøg i et interview søndag med JydskeVestkysten. Den danske statsleder siger, at hun blandt andet forventer at diskutere sikkerhedssituationen og den økonomiske situation i Europa og de dansk-tyske bilaterale forhold.

De to statsledere har mødtes mange gange i andre sammenhænge, men det er første gang, den tyske leder officielt besøger statsministeren i Danmark.

Det er uden tvivl en cadeau til Helle Thorning-Schmidt, men Thomas Larsen vil ikke give Thorning hele æren for det historisk gode forhold til vores naboland. Der har også været andre statsministre med i processen, forklarer han:

»Det er vigtigt at understrege, at det gode forhold er bygget op gennem flere år. Selv når vi går tilbage til Anders Fogh Rasmussens tid, hvor der især blev sat ind for at nærme sig USA, så var forholdet til Tyskland også godt, og det samme gjaldt for Lars Løkke Rasmussen (V),« siger Thomas Larsen.