Det er dybt usædvanligt, at et parti går ud og nærmest undsiger en aftale, de lige har været med til at underskrive, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen

Underskriften på finansloven indgået mellem regeringen og Enhedslisten var knap nok tør, før det parlamentariske grundlag åbent og ærligt erklærede, at de bestemt ikke var tilfredse med aftalen, fordi den ikke løste dagpengeproblemet.

Det er ikke set før, konstaterer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

- Det er dybt usædvanligt, at et parti går ud og lægger så stor afstand til en aftale, de lige har været med til at indgå. Enhedslisten scorer derved et gigantisk selvmål, siger han.

Thomas Larsen vurderer, at det hænger sammen med to ting. Dels at Enhedslisten ikke er så trænede parlamentarisk, og dels at der er så stor forskel på, hvor de placerer sig i forhold til regeringen, når det handler om dagpengene.

Finansloven 2013 indeholder den såkaldte forsørgelsesgaranti, der sikrer en ydelse svarende til kontanthjælp i et halvt år for alle de ledige, der står til at falde ud af dagpengesystemet 1. januar næste år. Det kræver dog, at de indvilger i opkvalificerende efteruddannelse. Garantien giver de ledige et pusterum på et halvt år, og selv om den ikke løser det permanente problem, Enhedslisten længe har kæmpet for at løse, følte partiet sig nødsaget til at sige ja til aftalen.

- Den her stund burde jo være en triumf for Enhedslisten, for de har fået resultater, de har formået at bide sig fast i forhandlingsbordet, og de har sikret et rødt forlig om finansloven. Men Johanne Schmidt-Nielsen underminerer i eklatant grad den aftale, og det er noget skizofrent, siger Thomas Larsen.

Finanslovsaftalen betyder også, at regeringen og Enhedslisten skal mødes igen i maj 2013 og diskutere dagpengeproblemet, men regeringen får ikke engang arbejdsro indtil foråret , forventer Berlingskes kommentator.

- Nu begynder Enhedslisten jo allerede at stille skarpt på de ting, de er utilfredse med, og så fortsætter mareridtet for regeringen. Den havde håbet på, at den kunne opbygge en alliance med Enhedslisten og dermed få dem til at holde lidt igen med den konstante kritik, siger han.

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, understreger, at Enhedslisten ikke er et parti som alle de andre, og at det ville være direkte utroværdigt, hvis de ikke tog afstand fra aftalen med regeringen.

- Det mest utroværdige i politik er da, hvis et parti står og roser et resultat, som alle ved, at det parti ikke er tilfredse med. Jeg synes i virkeligheden, at flere partier burde gøre som os, for vi indgår i en aftale, men vi markerer samtidig, at vi ikke er tilfredse, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Samme melding kommer fra Enhedslistens politiske leder, Johanne Schmidt-Nielsen.

- Jeg tror, det er ret åbenlyst for næsten alle mennesker i det her land, at vi er dybt uenige med regeringen om den politik, der er blevet ført. Vi har godt nok en regering, der kalder sig socialdemokratisk ledet, men som grundlæggende er enig med de borgerlige i, at man får folk i arbejde ved at genere de arbejdsløse. Det tror vi ikke på, fastslår hun.