Det politiske slagsmål om dagpengereglerne vil sende flere endnu vælgere væk fra Socialdemokraterne. Senest er Dansk Folkeparti gået ind i debatten for at kapre S-stemmerne, lyder det fra Berlingskes politiske kommentator.

Den igangværende debat om de danske dagpengeregler er vand på møllen for Dansk Folkeparti.

I hvert fald når partiet onsdag i Berlingske melder ud, at man stiller krav til en eventuel blå regering om en lempelse af dagpengereglerne. Det forklarer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Det store problem for Helle Thorning-Schmidt (S) er i første omgang, at Kristian Thulesen Dahl (DF) og Dansk Folkeparti placerer sig i det politiske landskab, hvor de kan appellere til mange af de socialdemokratiske vælgere, som meget gerne vil have ændret og justeret på dagpengereformen. Og der er ingen tvivl om, at det, vi er vidne til i øjeblikket, det er et Dansk Folkeparti, som går meget målrettet efter de socialdemokratiske vælgere,« siger Thomas Larsen.

Ifølge DF-formand Kristian Thulesen Dahl har dagpengereformen, som Dansk Folkeparti selv var med til at stemme igennem i 2010, ramt hårdere end forventet. Tal viser blandt andet, at næsten 44.000 ledige har mistet dagpengene siden 1. januar 2013 som følge af reformen.

Regeringen har blandt andet gennemført akutpakker og nedsat en dagpengekommission, og statsminister Helle Thorning-Schmidt har slået fast, at regeringen derudover ikke har tænkt sig at pille ved området.

Thomas Larsen påpeger dog, at Helle Thorning-Schmidt kan ende med at være nødt til at gribe ind på grund af det store pres, der hviler på regeringen.

»Jeg har svært ved at tro, at hun ikke kommer til at lave en eller anden form for løsning for de mennesker, der er allermest udsat. Hvis hun ikke gør det, risikerer hun en kæmpe blødning i forhold til partiet, hvor mange flere vælgere vil søge mod andre partier og gøre, at hun ikke har en chance for et genvalg,« siger Thomas Larsen.

»Jeg tror ikke på, at hun kan stå imod det her pres, ellers risikerer hun, at finanslovforhandlingerne bryder sammen, og at hun udskriver valg på et meget, meget dårligt grundlag,« siger han.

Et andet aspekt er også, at Venstre og Lars Løkke Rasmussen (V) kan ende med at stå i samme mudderpøl efter et eventuelt regeringsskifte, da Venstre heller ikke går ind for en lempelse af dagpengereglerne, forklarer Thomas Larsen.

»På lidt længere sigt, hvis det lykkes Lars Løkke Rasmussen at overtage statsministerposten, så er det klart, at så vil noget af presset pludselig komme over på hans skuldre, fordi han så skal til at samarbejde med Dansk Folkeparti, der vil have ændret dagpengereformen, og det tror jeg ikke, Lars Løkke Rasmussen vil være indstillet på. På den måde er der her en konflikt ude i horisonten mellem Venstre og Dansk Folkeparti på det her felt,« siger Thomas Larsen.