(Arkivfoto)
(Arkivfoto) Foto: Torkil Adsersen

En afskedssalut fra den tidligere SF-næstformand Mattias Tesfaye har for alvor sat gang i juledebatten på venstrefløjen

Mens julefreden har indfundet sig i flere danske hjem, er der opstået ny debat om regeringens og venstrefløjens politiske kurs. 

Afsættet til diskussionen er et debatindlæg fra den tidligere SF-næstformand Mattias Tesfaye, som kort efter sit farvel til SF-toppen advarede regeringen og venstrefløjen i dansk politik mod at glemme arbejdersegmentet i den danske befolkning.

I et indlæg i Politiken skrev den mureruddannede Tesfaye blandt andet, at den gamle venstrefløj ”dyrker modtagerne af overførselsindkomst som kernen i det politiske projekt”, og at det vil kræve en videreførsel af tidligere skatteminister Thor Möger Pedersens (SF) fokus på de leverpostejmads-smørende danskere, hvis ikke rød blok skal se frem til ”ti år mere i mørket”.

Tesfaye

Tesfaye
Borgenbommert

Tesfayes slag med halen har fået det socialdemokratiske folketingsmedlem Rasmus Prehn til at lægge skarp afstand til den nu tidligere top-SFers analyse.

- Hans analyse er uskarp, asocial og intolerant. Rød blok kan godt være i fare for at ende i mørket ja, men så er det fordi, vi lytter for meget - ikke for lidt - til Mattias Tesfaye, skriver trafikordfører Rasmus Prehn i et indlæg på Facebook.

Han mener derimod, at Socialdemokraterne og SF primært mister vælgere, når regeringen har lagt afstand til sine sociale mærkesager.

- I det sidste år, har vi ikke tabt vælgere til højrefløjen - kun til tvivlerne. Og det skyldes de gange, hvor vi har forladt de solidariske og sociale standpunkter, skriver Rasmus Prehn.

Han får støtte fra ligestillingsordfører og folketingsmedlem Rasmus Horn Langhoff.

- Synes, Tesfaye er gået helt galt i byen. Lidt mindre Kansas-romantik, og lidt mere vaskeægte fællesskab og solidaritet. Venstrefløjen skal ikke imødekomme hverken DF eller Venstre - vi skal være for dem, som kan være solidariske med andre end sig selv, skriver han.

Andre socialdemokratiske debattører er mindre enige. Tidligere DSU-formand og folketingskandidat Peter Hummelgaard Thomsen påpeger, at Socialdemokraterne og venstrefløjen befinder sig i en krise-situation og kalder i dag Tesfayes debatindlæg for ”vigtigt” på det sociale medie Twitter.

- Rasmus Prehns kritik af indlægget virker søgt, eller i bedste fald som en voldsom overfortolkning, skriver han.

I sit debatindlæg i Politiken skriver Mattias Tesfaye videre, at venstrefløjen har efterladt ”det folkelige Danmark med en følelse af elitær arrogance og foragt for følelser i den store arbejdende middelklasse”.

- I dag har utryghed i arbejdslivet fået to ud af tre blandt ufaglærte og faglærte til at stemme blåt, primært på Venstre. Igen har venstrefløjen sat fødderne forkert i tidens store værdispørgsmål, skriver han og fortsætter:

- Jeg er kold som jordbæris over, at kartoffelrækkesocialisterne hvisker arbejderrist om mig på de røde kongresser.

Det har også fået Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, til at sige fra.

- Problemet er ikke, at Mattias Tesfaye kalder mig kartoffelrækkesocialist, men at han skaber splittelse mellem arbejdere og kontanthjælpsmodtagere, skriver han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 29 kr.