Europa står over for et skærpet sikkerhedsbillede, hvor flygtninge, ekstremisme og Rusland truer, lyder det.

København: Mens Danmark er på vej ud af en fredelig periode og ind i en tid med et skærpet trusselsbillede, så bruger vi færre penge på forsvar, diplomati og udviklingsbistand.

Dermed mister Danmark gennemslagskraft.

Sådan lyder det fra regeringens såkaldte udenrigsgransker, Peter Taksøe-Jensen, der mandag fremlagde sin 90 sider lange rapport:

- Vi befinder os i en brydningstid med et ændret sikkerhedspolitisk landskab. Med flygtninge og migrationspres. Med teknologiske kvantespring og klimaforandringer, som forstærker eksisterende konflikter.

- Det har mærkbare konsekvenser for Danmark og for Europa, siger Peter Taksøe-Jensen.

Han advarer mod at fortsætte nedskæringerne på Forsvaret og Udenrigsministeriets område, fordi det kan få konsekvenser for Danmarks mulighed for at varetage egne interesser rundt om i verden:

- Udenrigsministeriets budget er reduceret med en tredjedel i de seneste 15 år. Der er skåret 2,7 milliarder ud af forsvarsbudgettet. Oven i det kommer en reduktion af udviklingsbistanden til 0,7 procent.

- Vi står over for situation med et stigende antal opgaver og et forværret sikkerhedsbillede, men der er færre ressourcer til at føre udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik for. Det er det, vi skal varetage Danmarks interesser med, siger Peter Taksøe-Jensen.

Dermed rammer han lige ned i den ømtålelige debat om, hvorvidt der skal bruges flere penge på Forsvaret, der blandt andet står over for at få nye kampfly for et beløb, der kan nå de 20-30 milliarder kroner.

Men selv om det er dyrt at føre international sikkerhedspolitik, så er der også valuta for pengene, mener Taksøe-Jensen:

- Dansk diplomati og forsvar er kendt som effektive, og vi får relativt meget for pengene. Men det siger sig selv, at de faldende ressourcer har betydning for vores gennemslagskraft.

- Hvis vi skal være helt ærlige, så risikerer vi at sprede smørret for tyndt ud, hvis vi ikke passer på, siger Peter Taksøe-Jensen.

Ud over flere penge, så skal indsatsen også skæres til, hvis det står til regeringens udenrigsgransker. Det betyder, at Danmark skal opgive illusionen om en global udenrigstjeneste, der kan følge med i udviklingen i alle verdens 193 lande.

- Nogle af de lande er ikke så vigtige for Danmark. Derfor skal vi overlade til EU at påvirke dem, siger Peter Taksøe-Jensen.

Han lægge op til, at indsatsen skal skæres til efter fem pejlemærker, der lægger vægten på Danmarks egne interesser.

For det første skal Danmark fokusere på en fredelig og bæredygtig udvikling i kongerigets nærområder i Arktis og Østersøregion. For det andet skal Danmark bidrage aktivt til EU og Natos indsats for fred og stabilitet.

Derudover skal Danmark forebygge ukontrollerede flygtningestrømme, fremme klimaløsninger og styrke erhvervslivets eksport og mulighed for at tiltrække investeringer ved at føre såkaldt økonomisk diplomati.

/ritzau/