Forsvarsminister Nicolai Wammen vil arbejde for et tættere dansk-kinesisk samarbejde om forsvars- og sikkerhedsanliggender under sit besøg i Kina.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) indleder mandag sit besøg i Kina sammen med den erfarne brigadegeneral Carsten Rasmussen, der som den første nogensinde udstationeres som forsvarsattaché ved den danske ambassade i Kina, skriver Jyllands-Posten.

»Det er oplagt med et tættere dansk-kinesisk samarbejde om forsvars- og sikkerhedsanliggender set i lyset af, at vi er i et internationalt samarbejde,« siger Nicolai Wammen, der henviser til, at Kina blandt medlemmerne af FNs sikkerhedsråd er den største bidragyder til internationale operationer.

Allerede nu arbejder danske og kinesiske soldater sammen omkring operationen med at bortskaffe kemiske våben i Syrien, oplyser Nicolai Wammen.

Forsvarsministeren kalder det et godt tidspunkt at styrke samarbejdet på, fordi Kina er i gang med at åbne sig mod omverdenen.

Det er første gang siden 2002, at en dansk forsvarsminister besøger Kina, og under sit besøg vil Wammen mødes med både forsvarsminister Chang Wanquan og næstformanden for Kinas militære komité, Xu Quiliang, som i det kinesiske system rangerer højere end forsvarsministeren, der kun er menigt medlem af militærkomitéen.

Kineserne gør krav på de ubeboede Senkaku-øer i Det Østkinesiske Hav, som Japan kontrollerer, og der er betydelige spændinger mellem de to betydeligste militærmagter i regionen.

Kina har for nyligt ensidigt introduceret en identifikationszone for fly i luftrummet over øerne, hvilket har medført protester fra Tokyo.

Den danske ambassadør i Tokyo, Carsten Damsgaard, skriver i en kronik, at Danmark som eksportøkonomi og global søfartsnation har »en klar national interesse i at bidrage til at sikre, at territoriale stridigheder mellem verdens anden- og tredjestørste økonomi i et af klodens mest trafikerede farvande ikke udvikler sig til væbnet konflikt«.

Nicolai Wammen understreger, at Danmark ønsker, at de to lande finder en løsning gennem dialog og international lov:

»Det er vigtigt både for Kina og Japan og for resten af verden. Forsvarsattachéen vil generelt følge udviklingen med kinesisk udenrigs- og sikkerhedspolitik, også i denne sag, men hans primære opgave bliver at være bindeled til de internationale operationer, vi foretager,« siger han til Jyllands-Posten.