De langstrakte forhandlinger om et nyt sygedagpengesystem er nu afsluttet. Regeringen har landet en aftale med den borgerlige blok, der har fået flere af deres krav igennem.


Det nye forlig om sygedagpengesystemet får politikerne i blå blok til at vende mundvigene opad. Aftalen faldt på plads onsdag aften i et forlig mellem regeringen, Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.

Ifølge aftalen, som Berlingske er i besiddelse af, får de borgerlige partier en række væsentlige indrømmelser for at lægge stemmer til aftalen. Blandt andet skal syge nu vurderes på ny allerede efter fem måneder, hvor det tidligere var efter 12 måneder. Det er et krav som blandt andre Liberal Alliances Joachim B. Olsen har stået hårdt på.



- Det har været et ultimativt krav, at denne aftale skulle have en positiv økonomi og beskæftigelseseffekt. Derfor har det været et centralt krav for os, at perioden blev sat ned til fem måneder, og derfor er jeg glad for, at regeringen nu har accepteret det, siger han.


Hovedlinjerne i regeringens oprindelige udspil er bevaret. Det betyder, at man ophæver varighedsbegrænsningen, som betyder, at 8.000 mennesker hvert år mister deres ret til sygedagpenge, og at 1.400 af disse personer helt mister retten til nogen form for offentlig forsørgelse. Det betyder også, at man laver en ny og tidligere indsats, og at man indfører en ny, ottende forlængelsesregel, som sørger for, at uhelbredeligt syge fremover ikke kan miste deres ret til sygedagpenge.

Forhandlingerne har stået på i mere end otte måneder.