Tyrkiet spiller så vigtig en rolle i kampen mod Islamisk Stat, at det i EU og NATO vil overskygge sagen om Tyrkiets løsladelse af den mand, der er mistænkt for at ville dræbe Lars Hedegaard.

EU: Det bliver svært for Danmark at få opbakning fra EU og NATO i sagen om Tyrkiets løsladelse af den mand, der er under mistanke for at ville dræbe Lars Hedegaard. NATO understreger over for Berlingske, at den type sager ikke er NATOs område, mens EU vil kigge på sagen, men samtidig understreger vigtigheden af at arbejde sammen med Tyrkiet i kampen mod Islamisk Stat (IS).

NATO har altid gjort meget ud af ikke at blande sig i indre anliggender medlemslandene imellem, fordi man så ville åbne for et hav af sager, der kunne forhindre NATO i at fungere som en forsvarsalliance, hvor landene er forpligtede til at beskytte hinanden kollektivt. Og den holdning gælder også sager om udlevering af personer.

»NATO er ikke involveret i spørgsmål om udlevering mellem medlemsstaterne. Det er retlige og indre anliggender, der ligger uden for NATOs område,« oplyser NATOs pressetjeneste til Berlingske.

Tyrkiet spiller en uhyre vigtig rolle i forsvarsalliancen som den sydøstlige grænse til det urolige Mellemøsten, og landet huser et par strategisk meget vigtige amerikanske militærbaser. Den amerikansk-ledede koalition mod IS foregår ganske vist ikke i NATO-regi, men USA presser på for at få Tyrkiet engageret i kampen mod IS, såvel militært som humanitært i situationen omkring grænsebyen Kobane.

Mens Tyrkiet er medlem af NATO, er sagen en lidt anden i EU, hvor Tyrkiet kun er kandidatland. Men også i EUs udenrigspolitik er kampen mod IS blevet helt central, og det overskygger Tyrkiets opførsel over for Danmark i Hedegaard-sagen.

På mandagens udenrigsministermøde i EU orienterede Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), EUs udenrigschef, Catherine Ashton, om Lars Hedegaard-sagen. Catherine Ashton og EUs udenrigstjeneste vil nu se på sagen, men selv om EU er »bekymret over disse oplysninger, hvis de bekræftes«, så understreger EUs udenrigstjeneste over for Berlingske, at Tyrkiet spiller en nøglerolle i udenrigspolitikken lige nu.

»Vi er nødt til at arbejde mere sammen med Tyrkiet omkring, hvordan vi kan bekæmpe ISIL (Islamisk Stat, red.), identificere og arrestere dets krigere og stoppe dets finansieringsstrømme. Det er blevet et hovedfokus i vores udenrigspolitiske dialog,« skriver en talsperson fra udenrigstjenesten til Berlingske.

Holdningen i EU er over en bred kam, at man har brug for Tyrkiets hjælp i den højaktuelle kamp mod IS, og derfor vil en sag mellem Danmark og Tyrkiet, hvor uacceptabel den end er, næppe komme til at påvirke den overordnede dagsorden.