Regeringen har taget forbehold for, at medicin bliver dyrere, siger sundhedsminister Nick Hækkerup. Der bliver ikke behov for at prioritere på sygehusene, fastslår han.

Borgerne forventer verdensklasse, når de møder det danske sygehusvæsen, og verdensklasse skal de have. Det lovede Helle Thorning-Schmidt (S) i søndagens statsministerdebat med henvisning til, at der skal være råd til den bedste og dyreste medicin.

Også udfordreren, Lars Løkke Rasmussen (V), afviser at spare på den dyre medicin, men det løfte risikerer at gå ud over den øvrige kvalitet på sygehusene, advarer flere hospitalsdirektører og sundhedsøkonomer i tirsdagens Politiken.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) deler ikke den overbevisning. For mens udgifterne til sygehusmedicin ganske rigtigt er steget, er regionernes udgifter til receptpligtig medicin til gengæld faldet, påpeger han over for Berlingske Nyhedsbureau.

»Den medicin, der bliver udleveret på apotekerne, og som regionerne delvis betaler for, den er faldet i pris, så de samlede medicinudgifter har generelt været faldende med undtagelse af 2014,« siger sundhedsministeren.

Ifølge Politiken er udgifterne til lægemidler på hospitalerne vokset fra 5,8 milliarder kroner i 2010 til 8,4 milliarder i 2015, og fortsætter den udvikling, estimerer regionerne, at regningen i 2020 kan lyde på 13,2 milliarder kroner.

Nick Hækkerup anerkender, at medicin næppe bliver billigere i fremtiden.

»Men det er jo kun et problem, hvis man ikke vil sætte flere penge af til sundhedsvæsenet, og det vil vi. Vi har tilført flere penge, og vores sundhedsudspil giver også penge til den dyre medicin, så selv hvis der skulle komme prisstigninger, så har vi sat ekstra penge af til det,« siger han.

»Og så skal vi også glade for, at der kommer ny bedre og medicin, der giver bedre mulighed for at behandle patienterne,« lyder det videre fra sundhedsministeren.

Til efteråret skal de såkaldte listepriser atter forhandles med medicinalindustrien, og hvis Nick Hækkerup til den tid fortsat befinder sig i Sundhedsministeriet, varsler han et opgør med den eksplosive prisstigning.

»Aftalen skal genforhandles til efteråret, og der vil jeg da bruge de her tal til at sige til medicinalindustrien, at vi er nødt til at kigge på det her og gå hårdt til dem for at få de rigtige priser,« siger Nick Hækkerup.