Modebranchens nye etiske charter indeholder krav om et obligatorisk sundhedstjek, som Københavns Kommune allerede tilbyder, men få bureauer benytter, understreger sundheds- og omsorgsborgmesteren. Hun kræver modelbureauerne på banen.

Det nye etiske charter for modebranchen må for alt i verden ikke ende med bare at blive en omgang varm luft.

Sådan lyder det fra Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen (SF), efter modebranchen tirsdag har præsenteret en ny, opstrammet version af sit etiske charter, efter en tynd model i Cover-magasinet i februar skabte røre i debatten om modelbranchens kropsideal.

De nye retningslinjer omfatter blandt andet, at der indføres et årligt obligatorisk sundhedstjek af alle modeller under 25 år.

Men netop sundhedstjekket findes allerede som et tilbud i Københavns Kommune, understreger Ninna Thomsen:

»Vi har lavet en klar aftale med modebranchen om, at de skulle henvise 100 modeller her det første år,« siger borgmesteren om aftalen, der trådte i kraft 1. september 2004.

Siden da er kommunen dog ikke ligefrem blevet overrendt af modeller:

»Der er kun én, der har taget imod tilbuddet, og så har vi et par stykker, som lige nu venter på at få et sundhedstjek Det, der er afgørende for mig, er, at man ikke bare har et etisk charter, som er lidt varm luft, men at man også viser, at man kan leve op til den aftale, man har lavet med Københavns Kommune,« siger Ninna Thomsen.

Den omtalte aftale er resultatet af et samarbejde mellem Københavns Kommune, Danish Fashion Institute (DAFI) og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), og Ninna Thomsen efterlyser derfor, at modelbureauerne kommer på banen, bliver mere konsekvente og henviser alle - såvel nye som gamle - modeller til sundhedstjek.

»Det vil bureauerne jo gerne - siger de i hvert fald i charteret - så det er bare med at komme ud af stalden og få brugt det tilbud, vi faktisk har i København,« siger hun.

Sundhedsborgmesteren fastslår, at hvis ikke branchen begynder at anvende tilbuddet i hovedstaden, bliver det svært at få indført lignende tilbud i andre dele af Danmark:

»Det er selvfølgelig afgørende, at de kan se, at det rent faktisk virker. At de kan se, at modebranchen faktisk er interesseret i at sende deres modeller videre, men det har vi ikke set endnu her i København,« siger Ninna Thomsen.

Ud over et årligt obligatorisk sundhedstjek indeholder modebranchen nye etiske charter også regler om, at der serveres nærende og sund kost til modeller, der er på arbejde i mere end to timer, at modeller til enhver tid får udbetalt løn i form af penge for deres arbejde, og at modeller i arbejde er minimum 16 år gamle.