KØB PLUS!

SU-reform præsenteres i dag: Det ved vi allerede nu om den

Tirsdag præsenterer regeringen sit udspil til en samlet SU-reform. Nogle elementer er allerede sluppet ud.

Regeringens ventede SU-reform skal frigøre to milliarder kroner, som ventes at blive brugt til en konkurrence- eller jobpakke. En pakke, der skal styrke dansk erhvervslivs evne til at konkurrere og dermed komme arbejdsløse danskere til gode.

Selve reformen af Statens Uddannelsesstøtte, som ventes fremlagt tirsdag, indeholder, at der skæres i støtten til hjemmeboende unge. Det skriver Jyllands-Posten.

18 til 20-årige hjemmeboende får i det nuværende system et grundbeløb på 1274 kroner plus et tillæg på højst 1586 kroner.

Tidligere har hjemmeboende over 20 år fået et 2860 kroner, men ifølge avisen vil de nu komme på samme takst som studerende under 20 år. Samtidig ventes det, at taksten for den hjemmeboende SU bliver sænket.

En manøvre, der ventes at kunne skabe splittelse i forligskredsen omkring SU-området, hvor Dansk Folkepartis Jens Henrik Thulesen Dahl tidligere har meldt ud, at partiet ikke agter at støtte en forringelse af SUen. Alle partier undtagen Enhedslisten og Liberal Alliance er med i forligskredsen.

Det sjette SU-år, ofte kaldt »fjumreåret«, bliver desuden fjernet for studerende, der holder mere end to sabbatår, inden de begynder på en videregående uddannelse.

Grebet strammes også omkring studerende, der ikke går til eksamener i over seks måneder. De står til at miste SUen helt.

Foruden de mere klare ændringer lader det til, at regeringen vil benytte en anden regulering af SU-taksten. Som sagerne står nu, har den økonomiske støtte til unge under uddannelse været reguleret til en højere sats end eksempelvis dagpenge og førtidspension. Det vil regeringen ifølge Berlingskes oplysninger formentlig ændre på.

En beregning fra fagbevægelsens tænketank, AE-Rådet, viser, at studerende om ti år vil have 280 kroner mindre at gøre godt med om måneden før skat, hvis den lavere regulering bliver vedtaget.

Er SU-reformen en vindersag for regeringen?

Deltag i debatten under artiklen 
 
 

Din kommentar

Kommentarer

= Længere uddannelsesforløb

Skrevet af Malene, Tirsdag den 19. februar 2013, 14:15

Jeg er kommet bagud med mit studie fordi jeg valgte at passe min kræftsyge kæreste, under hans kemobehandling. Derudover gik jeg 1,5 år på en uduelig uddannelse, inden jeg kom ind på Københavns Universitet. Derfor sidder jeg og mangler et års SU for at færdiggøre min kandidatuddannelse, hvis ikke der var de ekstra 12 klip, ville jeg ikke kunne få SU under hele min kandidatuddannelse, og jeg ville blive tvunget til at forlænge uddannelsen yderligere, for at få råd til leve, eller i værste fald droppe den.

Mit studie kræver 48 timers arbejde om ugen, 24 timers undervisning og 24 timers selvstudie, udover det har jeg et studiejob på 10-15 timer om ugen. Jeg er glad for at få SU, for ellers ville jeg ikke vide hvordan jeg skulle få råd til at bo, spise, transport og få råd til mine bøger, som koster 4-5.000 om året. Jeg synes det er hårdt arbejde at være studerende, men holder også rigtig meget af det, men mister jeg min SU, er jeg rigtig bange for de lange udsigter der er for at jeg bliver færdig. Ergo går der længere tid før jeg kommer ud på arbejdsmarkedet og virkelig kan yde til samfundet.

Jeg kunne have ladet være med at tage den første uddannelse, men følte mig presset til at starte på en uddannelse kort tid efter min studenterksamen, og valgte altså helt forkert.

Jeg synes helt sikkert der skal strammes op om SU, men den reform som er på vej nu rammer de forkerte.

Hvad sker der dog for vores regering.....,

Skrevet af Charlotte, Tirsdag den 19. februar 2013, 10:28

Hvordan kan I byde de unge mennesker disse vilkår.
Der er stadig unge mennesker melle 18-22 år, der er nødt til at bo hjemme, da ungdomsboligerne i dag er for dyre taget i betrgtning af den sølle SU de kan få. Alle studerende der bor ude, er nødt til at arbejde i deres fritid, måske det har en påvirkning på deres længere forløb i uddannelserne, de er trods alt også kun mennesker.
De hjemmeboende kan ikke generaliseres, da flere, endda min egen, skal lære at administrerer sine penge.
Han skal betale for at bo, betale sine to sportgrene, og lave en mindre opsparring til uforudsete udgifter.
Han får 2460 kr, grundet at jeg er enlig forsørger, ud af disse betaler han 1200 kr. til sit budget, som så gør at han til hele måneden har 1260 kr. tilbage. Han har ikke råd til at betale sit hypercard på 300 kr. om måneden, da han også selv skal betale sit tøj.

Glemmer vores regering ikke at de konstant råber op om at de som 18-årige skal betragtes som voksne, lærer at tage ansvar osv.

Hvordan skal de overhovedet kunne det, når de er afhængige af deres forældres indkomst jo ældre de bliver?

Fy for pokker en flok politikere vi har........ men de har jo også råd til at forsørge deres i forvejen forkælede børn.

Der er kun et at sige

Skrevet af Sørensen, Tirsdag den 19. februar 2013, 10:19

denne regering har vist så mange gange at de bare skal ha' sikret deres egen indtægtsgrundlag mange år frem - de er så hamrende ligeglade med hvordan befolkningen lever og hvad der er til forbrug og leveomkostninger. Når man så samtidig ved at mange af dem ingen uddannelse har selv eller har været meget meget længe om at færdiggøre deres egne valg. Så er det man begynder at spekulerer over om de kun er ude på at køre Danmark totalt i afgrunden inden de giver magten videre til nogle andre.

TIL Politik I Danmark

Skrevet af Cleunides souza , Tirsdag den 19. februar 2013, 10:05

OM MIN DATTER GUADALUPE DA SILVA, HUN BLEV SEXUELT MISBRUGT I BØRNEHAVEN, VOLBY BRØNDBY KOMMUNE. HAVDE MIN DATTER STADIG IKKE MODTAGET PSYKOLOGHJÆLP SELVOM JEG GENTAGENDE GANGE HAVDE BEDT OM DET. DERFOR REJSIE JEG TIL BRASILIEN, MIT HJEMLAND, FOR AT MIN DATTER KUNNE MODTAGE PSYKOLOGHJÆLP. DA JEG HJEMVENDTE FRA BRASILIEN, KOM BRIGITTA NIELSEN OG EN ANDEN FRA BØRNEFORVALTNINGEN, KL 7.00 OM MORGENEN,OG SPARKEDE TIL MINE TING I MIT HJEM. DE HAVDE INTET BREV MED, OG HAVDE IKKE I FORVEJEN FORTALT NOGET OM, AT MIT BARN SKULLE FJERNES. JEG FIK ET CHOK OG LØB MED MIT BARN. DE RINGEDE TIL POLITIET OG HALVVEJS TIL BANEGÅRDEN KOM POLITIET OG JEG STOPPEDE. BRIGITTA FORTALTE POLITIET AT JEG FØR HAVDE KIDNAPPET MIT BARN, HVILKET IKKE ER SANDT. JEG HAR FORÆLDREMYNDIGHEDEN OVER MIN DATTER, OG ER FRI TIL AT REJSE MED HENDE NÅR SOM HELST. MIT BARN ER NU TVANGSFJERNET FRA MIG AF BRØNDBY KOMMUNE OG FLYTTET PÅ BØRNEHJEM TAO, HVALSØ MIT BARN HAR DET IKKE GODT. JEG ER BEKYMRET FOR MIT BARN OG SYNES DET ER URIMELIGT AT HUN ER BLEVET FJERNET FRA MIG. JEG ER IKKE MISBRUGER OG HAR ALDRIG VÆRET. JEG HAR ALDRIG VÆRET PÅ PSYKIATRISK HOSPITAL OG BRUGER IKKE NOGEN FORM FOR MEDICIN. MIN DATTERS FAR ER MISBRUGER OG ER VOLDELIG. KOMMUNEN VIL HJÆLPE TIL AT FORÆLDREMYNDIGHEDEN. JEG HAR VÆRET ALENE MED MIN DATTER SIDEN HUN VAR EN MÅNED I MIN MAVE. DA SMED JEG HENDES FAR UD FRA VORES HJEM, DA HAN VAR VOLDELIG. JEG MÅ KUN SE MIN DATTER 1 1/2 TIME 1 GENG OM MÅNEDEN JEG MÅ IKKE SNAKKE I TELEFON MED HENDE. HENDES FAR HAR LOV AT TALE MED HENDE I TELEFON OG TIL AT SE HENDE MERE END MIG. MIN DATTER GRÆDER OG ER FRUSTRERET. FORTÆLLER MIG AT HUN BLIVER TVUNGET TIL SAMVÆR MED SIN FAR MOD HEDENS VILJE. SOMMER 2011 PRØVEDE MIN DATTER AT KASTE SIG UD AF BILEN, HUN VAR PÅ TUR MED BØRNEHJEMMET. HUN VILLE LØBE HJEM TIL SIN MOR MEN VAR BANGE FOR HUN IKKE KUNNE FINDE VEJ. I RETTEN FIK JEG IKKE SELV TALE RET, KUN ADVOKAT FRA KOMMUNEN. JEG STOPPER IKKE FØR HUN ER HOS MIG IGEN. DET ER UTRUGT AT INGEN KAN / VIL HJÆLPE MIG. DA POLITIET OG ANDRE ER INDBLANDET I SAGEN. DET KAN IKKE VÆRE RIGTIGT AT. DER IKKE KAN GØRES NOGET NAR MIT BARN ER BLEVET MISHANDLET I SIN BØRNEHAVE. HUN SAVNER MIG OG HAR BRUG FOR MIG. JEG HAR BEVISER OG JEG FINDER MIG IKKE I AT VI BLIVER SVIGTET SÅDAN JEG VIL GERNE HAVE MIT BARN TILBAGE. VI ER BEGGE BRASILIANSKE STATSBOGERE OG JEG ØNSKER AT VI BEGGE KAN REJSE TILBAGE TIL BRASILIEN. JEG HAR UNDERRETTET DEN BRASILIANSKE STAT OM MIN SAG

fingrene væk fra SUen

Skrevet af rene, Tirsdag den 19. februar 2013, 10:02

da jeg var 18 og på kontanthjælp fik jeg 3300 kr om måned og skulle kun aktives i 15 timer om ugen nu er jeg på SU og får kun 2860 kr om måned og jeg er 20 år, så der er noget galt i Danmark.
det burde være sådan at SUen er højer end kontanthjælp når man først kan få SU når man studerer i minimum 23 timer om ugen. Og fagbevægelsens tænketank kan ikke regne 2860 - 1586 = 1274 og ikke 280 kr. så hvorfor studerer?

TIL Politik I Danmark

Skrevet af Cleunides souza , Tirsdag den 19. februar 2013, 09:57

Klage Får politiet hjælp ikke i Danmark jeg undertegnede, vil hermed bevidne, at jeg har været med til møder kommune, læge, familiehus og Cleunides og børnehave.Til det ene møde, bekræftede lægen, at Guadalupe bærer præg af at have været misbrugt seksuelt. Cleunides har i flere år bedt om hjælp hos læge og Brøndby kommune, men har ikke modtaget den hjælp psykolog til Guadalupe på 4 år Ja en pædagog sagt til min barn du kommer aldrig hjem hun er fjenet fra mig 2 år i dag jeg er klage hjælp ikke og 1 1/2 år jeg må kun se min datter 1 1/2 time 1 gang om måneden jeg er ikke mibruger og kar aldrig været jeg har aldrig været på psykiarisk hospital og bruger ikke nogen form for medicin.Min barn er blevet fjenet hun blev misbrugt i børnehaven,Brøndby er urimeligt kommune er korrupt BARN SKAL HJEM TIL MOR OG MOR ER IKKE MISBRUGT BARN KOMMUNE HJÆLP IKKE BARN ER MOD BARN KOMMUNE ER KORRUPT JEG VIL FRA MIT BARN HUN BLEV MISBRUGT I BØRNEHAVEN, OG HUN ER BLEVET FJENET FRA MIG DET ER URIMELIGT jeg tale med kommunen jeg har båndoptaglser der beviser dette om mit barn HUN BLEV MISBRUGT I BØRNEHAVEN, HUN ER BLEVET FJENET FRA MIG JEG HAR UDTALT DER BEVISER DETTE. Jane jeg må ikke holder jul min barn 3 år jeg er bekymret for mit barn PÅ BØRNEHJEMMET HAR 1 BARN TIL JUL ER MIN BARN I DANMARK OG BRØNDBY KOMMUNE ER KORRUPT

For dårligt

Skrevet af Camilla, Tirsdag den 19. februar 2013, 09:46

Det er for dårligt at politikerne nu lader det gå ud over Danmarks fremtid. Hvis deres plan er at få unge hurtigere igennem systemet så er det en virkelig dårlig ide. På grund af reformen bliver jeg nu nødt til at droppe skolen og tage et arbejde for at kunne betale mine regninger og husleje. De tænker fa... ikke for langt!