En afskaffelse af det såkaldte fjumreår vil ikke få studerende hurtigere igennem deres uddannelser, advarer SU-rådet.

Undervisningsminister Morten Østergaard (R) skal ikke tro, at han kan få de danske studerende hurtigere gennem deres uddannelser ved at fjerne muligheden for et fjumreår.

Det skriver SU-rådet, der skal rådgive ministeren, i et brev til Morten Østergaard i forbindelse med regeringens kommende reform af SU-systemet ifølge Jyllands-Posten.

Rådet har blandt andet set på erfaringerne fra Norge.

»Intet tyder på, at det påvirker de studerendes studieaktivitet, hvis man fjerner det ekstra års SU, men man må forvente et lidt større frafald, og at nogle unge fra uddannelsesfremmede hjem vil lade være med at tage en uddannelse,« siger formand Per Andersen til avisen.

Regeringen vil spare to milliarder kroner på udgifterne til uddannelsesstøtte. En fjernelse af fjumreåret vil ifølge rådet give en besparelse på cirka 600 millioner kroner.

Studiechef på Aalborg Universitet Preben Sørensen mener ikke, at det er en god ide at fjerne det ekstra års SU.

»Det vil betyde større frafald og forlængelse af studietiden, altså det modsatte af politikernes forventning. Nogle vil stoppe, når de har fået en bachelor, mens andre vil tage mere erhvervsarbejde, når de kommer bagud og dermed komme endnu længere bagud,« vurderer Preben Sørensen.

Danske Studerendes Fællesråd er enige og positive over for udmeldingen fra rådet.

»Jeg er glad for, at det kommer fra ministerens egne eksperter. Fra i dag er det i det mindste klart, at hvis regeringen skærer det ekstra års SU, så er det en politisk beslutning. Det sparer ikke penge,« siger formand Jakob Ruggaard til Jyllands-Posten.