Flere folketingsmedlemmer kan ikke genkende den forklaring, som SFs top tegner som årsag til partiets udtræden af regeringen.

Hvem har ansvaret for, at SF røg ud af regeringen?

Allerede forud for SFs landsmøde i denne weekend tegnede der sig to vidt forskellige svar på netop det spørgsmål, og som dagen skred frem i Kolding, kom svaret ikke nærmere.

En række folketingsmedlemmer føler, at ledelsen og daværende formand Annette Vilhelmsen (SF), giver en forklaring, der ikke stemmer overens med sandheden.

Forud for landsmødet havde den indflydelsesrige SF-landsledelse sendt en beretning til godkendelse blandt de delegerede, hvori den forsøger at opridse forløbet omkring partiets tumultariske udtræden af regeringen.

I den beretning hedder det, at Vilhelmsen så sig nødsaget til at trække partiet ud af regeringen, da hun ikke følte sig sikker på, at en række af partiets folketingsmedlemmer ville stemme imod Enhedslistens forslag om at sætte salget af DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs på pause.

Og den pointe gentog den nye SF-formand, Pia Olsen Dyhr (SF), fra talerstolen, da hun indledte landsmødet:

»Det er simpelthen ikke holdbart, at formanden for vores parti ikke kan få sikkerhed for, at hele gruppen ville stemme, som landsledelsen har besluttet,« sagde hun.

Men en række medlemmer af SFs folketingsgruppe, der erklærede sig som modstandere af aktiesalget, føler sig udpeget som skurkene med den udlægning.

»Min oplevelse har ikke været, at der var uklarhed om, hvad folk ville,« siger folketingsmedlem Trine Pertou Mach (SF).

Hun mener, at det stod klart, hvor partitoppen havde folketingsgruppen, efter et dramatisk møde i DGI-byen i København og et senere morgenmøde hos Annette Vilhelmsen i Socialministeriet, og derfor ærgrer diskussionen hende:

»Jeg synes i det hele taget, at en historieskrivningskamp for åbent tæppe og foran 500 mennesker, der aldrig har været i nærheden af de to møder, er lidt håbløst,« siger hun.

Også daværende finansordfører og politisk ordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) gør det klart, at ledelsen ikke havde grund til at tvivle på, at hun ville følge linjen.

»Det er ikke en udlægning, som jeg deler,« siger hun.

Karsten Hønge, der trådte ind i partiets folketingsgruppe som afløser for sygemeldte Anne Baastrup (SF), understreger som de andre, at partitoppen ikke havde »en snus« grund til at tvivle på ham.

»Jeg gjorde min egen stilling klar. Jeg skulle nok følge landsledelsen,« siger han.

Pia Olsen Dyhr fastholder ligesom Annette Vilhelmsen, at partitoppen ikke kunne vide sig sikre på, om de havde opbakning fra alle i gruppen:

»Vi stod i en situation, hvor man ikke kunne have sikkerhed for, hvad SF ville gøre, og det er selvfølgelig ikke en holdbar situation for en formand,« siger hun.

Den nye formand brugte også tiden på landsmødet på en tale, hvor hun langede ud efter både de Radikale og finansminister Bjarne Corydon (S), men gjorde det klart, at man fortsat gerne vil arbejde sammen med regeringen.

Hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holder til venstre vel at mærke.

»Kære Helle, SF er klar til at levere solide og solidariske løsninger på de store udfordringer, vi står over for. Men det kræver, at statsministeren er klar til at kigge til venstre side i Folketinget,« sagde hun.