Venstres EU-frontfigur vil have fælles forsvar og flytte flere beslutninger til Bruxelles, skriver han i en kronik i Berlingske (læs den her). Utilfredsheden ulmer i partitoppen hos Venstre, hvor Rohdes spidskandidatur nu ikke er så sikkert mere.

Mens dele af Venstres bagland er blevet mere EU-skeptiske, springer Jens Rohde (V) ud som supereuropæer på dagen, hvor han efter planen skal kåres som partiets spidskandidat til europarlamentsvalget i 2014.

I en kronik, som Rohde har skrevet sammen med formand for Europabevægelsen, Erik Boel, foreslår de, at en ny EU-traktat flytter mere magt til Europa-Parlamentet, at EUs udenrigspolitik som udgangspunkt skal træffes med flertalsafgørelser, og at EU skal have et fælles forsvar.

- Det er hul i hovedet og et stort spild af ressourcer, at de 27 EU-lande har hvert deres forsvar, skriver Rohde og Boel.

Jens Rohde tilføjer over for Berlingske, at han »ikke vil nedlægge det danske militær«:

- Men det er hul i hovedet, at vi kører hvert vores budget, har hver vores linje over for NATO, og at vi ikke får samordnet vores ressourcer.

Han mener samtidig, at EU bør tage skridtet fuldt ud og styre en fælles udenrigspolitik ved flertalsafgørelser i stil med et omdiskuteret forslag fra den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle.

- Det, vi konkret foreslår, er, at man begynder at træffe beslutninger med kvalificeret flertal på udenrigspolitikken, siger Jens Rohde, som tilføjer, at et medlemsland skal kunne afstå fra at deltage i enkelte beslutninger.

Partitoppen har ikke officielt forholdt sig til Rohdes EU-linje, men Berlingske erfarer, at kronikken har vakt stor utilfredshed i partitoppen hos Venstre, og at hans spidskandidatur ikke er så sikkert som før.

EU-ekspert Peter Nedergaard fra Københavns Universitet vurderer, at Rohdes bud på en ny traktat går endnu længere end den forkastede forfatningstraktat:

- Det her ligner noget, som er endnu mere integrationsorienteret end forfatningstraktaten, der blev væltet ved en række folkeafstemninger for nogle år siden. Men hvis man skal pege på noget, der er stordriftsfordele i, så er det på forsvarspolitikken.«

Rohdes offensiv mødes med tavshed fra Venstres top. Trods omkring et døgns betænkningstid ønsker EU-ordfører Lykke Friis (V) ikke at kommentere spidskandidatens bud på Europas fremtid.

Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt, mener, at Rohde løber fra de løfter, som han afgav under det seneste EU-valg.

- Det er nu tydeligt, at der er et Venstre i Europa og et andet Venstre herhjemme. Boel og Rohde minder om violinisterne på Titanic efter, at den havde ramt isbjerget, siger han.