Søndag aften tog Enhedslisten og SF en ny forhandlingsrunde på finansministeren kontor. Trods forsigtig fremgang er uenighederne fortsat mange, påpeger de.

Lidt mere end tre og en halv times forhandling blev det til søndag aften i Finansministeriet, hvor SF og Enhedslisten atter var troppet op hos finansminister Bjarne Corydon (S) i håbet om at komme videre med forhandlingerne om en rød finanslov.

Men trods forsigtig optimisme hos begge partiers frontfigurer, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) og Pia Olsen Dyhr (SF), ved ankomsten, kunne de en forhandling senere konstatere, at der stadigvæk er langt til en aftale.

»Der lægges arm. Der er punkter, vi er hammeruenige om,« siger Johanne Schmidt-Nielsen og peger på dagpengespørgsmålet som det centrale punkt, der fortsat skiller parterne.

Til gengæld er der også områder, hvor de nærmer sig hinanden, men hvilke der er tale om, ønsker ingen at løfte sløret for.

»Vi forhandler, og det er i sig selv et positivt tegn, at der stadig er bevægelse,« konstaterer Pia Olsen Dyhr.

Søndag aften har parterne efter al sandsynlighed diskuteret udviklingsbistanden, der er blevet et stridspunkt, efter regeringen lancerede en plan om at omfordele 2,5 milliarder kroner fra projekter i ulandene til at afhjælpe presset fra de mange asylansøgere, der er kommet til Danmark det seneste år.

Tidligere på ugen afbrød udviklingsminister Mogens Jensen (S) en rejse i Afrika for at komme hjem til forhandlingerne - til Johanne Schmidt-Nielsens tilfredshed.

»Det går fremad. Udviklingsministeren er kommet tilbage for at forhandle, og det har der været brug for,« siger hun og kalder til oprør mod at skære udviklingsbistanden, når flygtningene gør sit indtog på dansk jord.

»Der har været et princip fra 1980erne om, at man automatisk tager en stor del af udviklingsbistanden for at finansiere udgifterne, når der kommer flygtninge. Det er et princip, vi hos Enhedslisten grundlæggende har været imod og som vi gerne vil gøre op med,« betoner hun.

Sidste år endte finansloven som bekendt at komme på plads med stemmer fra Venstre og de Konservative, og tidligere på ugen meddelte de Radikales leder, Morten Østergaard (R), at man er parat til gentage den øvelse. Det skræmmer dog ikke SF.

»Jeg ved jo godt, at hvis det ikke er SF, der er med ved forhandlingsbordet, men Venstre eller Konservative, så vil tegningen se anderledes ud - både i forhold til udviklingsbistand og på dagpengeområdet, Jeg har ikke lyst til at lukke de blå ind, men dermed ikke sagt, at vi kommer forskræmte til forhandlingsbordet. Vi vil også have noget for vores stemmer,« siger Pia Olsen Dyhr.

Parterne ønsker ikke at oplyse, hvornår de fortsætter forhandlingerne.