Annoncer på arabisk skal fortælle, at der er kommet en ny regering i Danmark og nye stramme regler, siger iskold integrationsminister Inger Støjberg

Inden længe vil den danske regering sætte annoncer på arabisk i mellemøstlige medier, hvor vi fortæller, at Danmark har fået en ny regering, en ny hårdere udlændingepolitik og halveret ydelserne til asylansøgere.

Det siger integrationsminister Inger Støjberg, som BT har snakket med i en pause i Venstres sommergruppemøde på Legoland Hotel i Billund.

»Når vi har tredjebehandlet forslaget om halvering af ydelserne, så regner jeg med, at der kommer annoncer under en eller anden form. Jeg ved ikke, hvordan de skal se ud, og det er heller ikke mig, der skal lave dem,« siger Inger Støjberg.

Læs også:

»De skal laves af nogle, der er vant til at kommunikere i Mellemøsten. Det skal være nøgtern information om de regler, der eksisterer - på arabiske sprog. Det skal være til at forstå for menneskesmuglerne. Det er jo dem, annoncerne er rettet mod.«

Så der skal stå ’bliv væk’ på arabisk?

»Nej, der skal stå, hvilke opstramninger det er, vi gennemfører, at vi halverer ydelser og andre budskaber om opstramninger og ændrede vilkår. Så de kan forstå, at der er kommet en ny regering og en ny politik. Men om det skal være i libanesiske aviser eller på nettet, det ved jeg ikke endnu. Men det kommer under en eller anden form. Prøv lige at se, hvordan menneskesmuglerne annoncerer,« siger Inger Støjberg og rækker mig tre A4-ark med udprintede arabiske Facebook-opdateringer oversat til engelsk.

Et sted står der:

’Rejser til ethvert europæisk land: 8.000 dollar pr. person’.

Et andet sted:

’Rejse fra Mersin til Italien. 30 m turist yacht, sikker med Guds vilje. Der er mad til ti dage. Pris: 5.500 dollar pr. person og speciel pris for familier og grupper.’

Billet til Danmark

En tredje menneskesmugler reklamerer med, at prisen til Italien er 5.500, til Frankrig 7.500 og til Østrig 6.500 dollar.

Læs også:

»Det er det, vi er oppe imod,« siger Inger Støjberg og vifter også med den liste over asylregler i Danmark, Norge, Sverige, Holland og Tyskland, som allerede har været fremme i flere medier.

»Der er også nogle, hvor der står ’billet til Danmark og grupperabat’, ’special price’ og ’hvis du tager af sted inden torsdag, er det billigere. Efter torsdag stiger prisen’. Det er udfordringen, og vi kan altså ikke bare læne os tilbage og sige: ’Okay, vi ved, at der florerer et rejsekatalog på Facebook, hvor man let kan komme i kontakt med en menneskesmugler’ uden at gøre noget ved det.«

Føler sig ikke udsat

Vi sidder og snakker i et hjørne af lobbyen på Legoland Hotel, omgivet af legende børn og fantasifulde Lego-figurer. Det kan næsten ikke blive mere dansk. I et rum lige ved siden af os sidder fire politifolk i skudsikre veste. De er der for at passe på Løkke, ikke Støjberg. Og vestene... det er bare blevet almindeligt i Danmark nu.

Der er ikke nogen livvagter til at beskytte dig, efter du er blevet integrationsminister?

»Nej nej, Jeg tror ikke, jeg er udsat. Jeg går ikke rundt og føler mig udsat.«

Får du nogen trusler?

»Jeg vil bare sige, at der er ikke nogen, der gør mig noget,« siger hun med et bredt grin, der signalerer, at hun ikke er bange for noget.

Mange mener, Danmark lukker sig om sig selv og synes, det er forfærdelig synd for bådflygtninge, der prøver at komme over Middelhavet og ind i Europa?

»Det er forfærdeligt for de mennesker, der flygter fra en kummerlig tilværelse i Syrien. Jeg kan sagtens forstå det. Men vi bliver også nødt til at se på, at de allerfattigste er stadig i Syrien. Det er dem, der hverken har penge eller fysisk mulighed for at flygte. De næststærkeste er dem, der når til de store flygtningelejre i nærområderne, og de allerstærkeste, der også har penge på lommen, er dem, der har råd til at betale en menneskesmugler for at komme til Europa. Så de, der kommer her til Danmark, er de allerstærkeste. Jeg siger ikke, at de ikke skal hjælpes under en eller anden form. Men vi lader bare nogle i stikken, der er meget svagere. Og vi kan jo hjælpe i hvert fald 10-12 personer i nærområderne, for hver én vi hjælper i Danmark, for det samme beløb. Det er vigtigt, at vi har en reel diskussion om, hvordan vi hjælper flygtninge.«

»De andet er immigranterne fra Nordafrika, der ønsker sig en bedre tilværelse i Europa. Det kan vi jo se på presset på tunnelen imellem Frankrig og England. 1.500-2.000 prøver at komme igennem hver dag, og de må dagligt lukke tunnelen i flere timer for at tage presset af. Hundredevis af politifolk er sat ind for at begrænse det. Det må vi også forholde os til. Vi har altid haft tradition i Danmark for at hjælpe mennesker i nød, og det skal vi blive ved med. Men vi kan jo ikke huse alle mennesker.«

Det lyder bare som om, vi kun skal hjælpe meget få, altså dem vi er tvunget til at hjælpe?

»Nej, vi har jo vores kvote på 500 flygtninge hvert år, men selvfølgelig skal vi også hjælpe asylansøgerne, men vi kan jo ikke blive ved. Du kan jo se, hvor pressede de er rundt om i kommunerne Det er ved at være utrolig svært at huse de mange flygtninge, der kommer. Og for hver én, der får asyl, skal du gange med 1,6, for det er det, en syrer bliver til gennemsnitligt, når han får familiesammenføring.«

Inger Støjberg læner sig frem mod mig i den høje grønne stol, der ser ud som om, den er fra en tegnefilm. Insisterende. Hun mener, at selve vores kultur og den danskhed, vi befinder os midt i i fredelige Billund, virkelig er i fare for at blive løbet over ende.

»Vi er under enormt pres, og hvis vi vil bevare de værdier, vi har bygget Danmark på i mange hundrede år, så bliver vi nødt til at være helt ærlige om, at så kan der ikke komme meget store befolkningsgrupper udefra på én gang. Så kan vi ikke samtidig gå rundt og bilde os selv ind, at alt er i orden, « siger Inger Støjberg.

Skal tilbage igen

»Der er ved at ske en underlig glidning, hvor man i nogle kredse opfatter det sådan, at når man kommer hertil som asylansøger eller flygtning, så bliver man indvandrer. Det gør man jo ikke. Hvis man kommer hertil som flygtning, er meningen jo, at man skal være her, indtil der er fred i ens eget land, og når der er det, skal man tilbage og genopbygge sit land. Det er det, vi bør diskutere - om det normale er, at en flygtning skal være her, indtil der er fred og ro, eller at hvis man får asyl, så bliver man pludselig indvandrer. Jeg ser det ikke sådan, at alle flygtninge skal blive i Danmark.«

Risikerer du ikke at få et dårligt ry i Europa?

»Det tror jeg ikke. Og udlændingepoltik skal jo gå på to ben. Nu taler vi om flygtninge og immigranter. Vi skal også tiltrække arbejdskraft udefra. Folk, der gør Danmark rigere, er jo hjerteligt velkomne.

Det lyder ikke, som om du er særlig uenig med Dansk Folkeparti?

»Alle fire partier i blå blok er ret enige om det her på lange stræk.«

Den hårde linje

Ved jeres sommergruppemøde sidste år var der ikke den store begejstring for din hårde retorik over for udlændinge. Føler du en større opbakning nu?

»Det er jo Venstres politik, vi fører, så det er hele Venstres politik. Alle ved, hvad jeg står for. Det er blevet meget debatteret og diskuteret rundt omkring. Så jeg tror ikke, det kommer bag på nogen.«

Var det ikke lidt af et sats fra din side at lægge en så hård linje?

»Jeg tror ikke, nogen er i tvivl om, hvad jeg mener. Mange har diskuteret det flIttigt, især folk fra venstrefløjen. Og det er jo et område, hvor man kan se, at der virkelig er forskel på venstre og højre i dansk politik.«

Men der er vel også nogle i blå blok, der ikke bryder sig om så hård en retorik?

»Det er et spørgsmål om temperament. Det er vigtigt for mig, at folk ved, hvor vi står, og at vi har mulighed for at gennemføre det. Og mange af kritikerne – sådan nogle som Stine Bosse – de ønsker en anden politik, og det er fair nok. Jeg sætter pris på det, når folk gider diskutere min og Venstres linje,« siger Inger Støjberg.