Fire EU-lande presser i et brev sammen med Danmark EU-Kommissionen til at åbne for grænsekontrol i to år.

København: Presset på Europas grænser er tofoldigt.

Ikke alene lægger flygtninge- og migrantstrømmen et pres på grænserne, hvilket har ført til etableringen af midlertidig grænsekontrol i flere lande.

Presset stammer også fra radikale, som kan drage fordel af situationen og trænge uset ind i lande, hvor de kan begå angreb.

Derfor har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sammen med kolleger fra Tyskland, Sverige, Frankrig og Østrig sendt et brev til EU-Kommissionen, hvor de argumenterer for at få lov til at forlænge den midlertidige grænsekontrol i op til to år.

- Ud over at forsvare os mod flygtninge- og migrantstrømmen mod Danmark er det for at sikre os mod terrorister, som den såkaldte Islamisk Stat forsøger at sende ind over Europas grænser, siger Inger Støjberg.

I brevet henvises der til angrebene i Paris 13. november sidste år og angrebet i Bruxelles 22. marts i år, hvor henholdsvis 130 og 32 mistede livet, mens mange blev såret.

Angrebene viser, at "terroristgrupper sandsynligvis vil drage fordel af mangler i grænsekontrollen", lyder det i brevet.

- Vi presser EU-Kommissionen, alt vi overhovedet kan, og hvis vi får mulighed for at forlænge kontrollen i op til to år, vil det fortsat være som nu, hvor vi tager bestik af situationen dag for dag, siger Inger Støjberg.

Siger EU-systemet ja, bliver grænsekontrollen af seks måneders varighed og kan forlænges i samlet op til to år.

- Vi har nu brug for et tegn på, at Europa kan handle sammen for at genvinde tilliden fra vort folk og styrke Schengen, slutter de fem lande opfordringen til EU.

Brevet kan dog ikke tolkes, som at EU skulle være på vej i graven, siger Inger Støjberg.

- Der er ingen tvivl om, at de ydre grænser ikke fungerer. Og så længe de ikke gør det, er vi nødt til at stille os bedst muligt, og det gør vi bedst ved selv at indføre grænsekontrol, siger Inger Støjberg.

Dansk Folkeparti kalder det "godt politisk håndværk", at de fem lande har sendt brevet.

- Det er sådan noget, der skal til for at kunne rykke på den forståelse, der er i EU-Kommissionen om, at det vigtigste er at bevare den fri bevægelighed. Det vigtige er at bevare nationalstaternes ret til at forsvare sig selv, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

/ritzau/