Regeringens flygtningeannoncer kritiseres for at være vildledende. I sit andet svar til Folketingets Ombudsmand forsvarer Integrationsministeriet de omdiskuterede annoncer.

Integrationsminister Inger Støjbergs (V) flygtningeannoncer er fra flere sider blevet kritiseret for at være vildledende. Det fik i september Folketingets Ombudsmand til at afkræve Integrationsministeriet svar i sagen, men det 11 sider lange svar var ikke fyldestgørende, og ombudsmanden bad om yderligere forklaring.

Den har Integrationsministeriet afgivet tirsdag. Og budskabet er det samme som i første svar: Flygtningeannoncerne, der i sommer blev bragt i fire libanesiske aviser, havde som hovedbudskab, at Folketinget havde besluttet at beskære de sociale ydelser til nyankomne flygtninge markant.

»Endvidere indeholdt annoncen oplysninger om områder, hvor de danske asylregler og -procedurer må anses at være restriktive set i forhold til andre EU-lande,« skriver Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet.

»Formålet med annoncen var således ikke at oplyse generelt om vilkår og muligheder for opholdstilladelse for asylansøgere,« tilføjes det.

Ombudsmanden er særlig interesseret i, hvorfor annoncen kun blev bragt i Libanon. Det har ministeriet et svar på:

»Ministeriet valgte libanesiske aviser ud fra ministeriets egen vurdering af, at budskabet herfra ville få en bred spredning på elektroniske medier - også i mange andre lande - og herigennem nå en bred kreds af menneskesmuglere, ikke kun i Libanon,« skriver ministeriet i det andet svar og uddyber:

»Valget var således udtryk for en vurdering af, hvordan informationen mest effektivt kunne nå en bred landegruppe via efterfølgende spredning på sociale medier.«

Annoncerne, som blev bragt i fire libanesiske aviser, er blevet kritiseret for at skræmme flygtninge fra at søge asyl i Danmark på forkerte præmisser. Derudover har Inger Støjberg fået kritik for at bruge danske skattekroner til at annoncere i avisen As-Safir, som støtter Syriens præsident Bashar Al-Assad og organisationen Hizbollah, som står på EUs terrorliste.

Et forhold, som ministeren over for Berlingske Nyhedsbureau tidligere har forklaret med, at As-Safir har mange læsere - og at annoncen derfor ville nå bredest ud i denne avis. Støjberg fastholder, at annoncen er »nøgtern og relevant«.

Hvis Ombudsmanden når frem til den modsatte slutning, når han har haft mulighed for at granske ministeriets supplerende svar, kan det »i princippet føre til, at vi kritiserer den måde, ministeriet har gjort det på«, har ombudsmand Jørgen Steen Sørensen tidligere udtalt.

»Og vi kan selvfølgelig også afgive henstilling om, hvad vi i givet fald synes, ministeriet skal gøre ved det,« lød det i september fra Jørgen Steen Sørensen.