Integrationsminister Inger Støjberg (V) hidser sig nu op på danske integrationseksperter og debattører. Hun mener, at en lang række universitetsprofessorer, debattører og politikere har i årevis har bildt danskerne helt forkerte ting ind om de syriske flygtninge, som kommer til Danmark.

Adskillige eksperter har ofte forklaret, at de syriske flygtninge, der kommer til Danmark, er relativt veluddannede og har kvalifikationer, som vil kunne anvendes i Danmark. Men det er helt forkert, viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fonden.

Den spritnye undersøgelse, som Berlingske omtalte onsdag, viser, at kun tre ud af 100 af de syriske flygtninge har en videregående uddannelse. 66 procent har en grundskoleuddannelse og ikke andet.

»Der er mange danske debattører, universitetsprofessorer og integrationseksperter, som har tegnet et rosenrødt billede, som simpelthen ikke passer med virkeligheden. Man fik det indtryk på dem, at når syrerne kom med deres høje uddannelser, så var alt godt« siger Inger Støjberg til BT og fortsætter:

»Jeg må konstatere, at det er en meget følelsesladet debat og nogle personer kan have svært ved at holde fokus på fakta,« forklarer hun og uddyber med at indvandrere fra ikke-vestlige lande hvert år koster Danmark 33 milliarder kroner.

I Magisterbladet i februar 2016 sagde professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen følgende:

»Statsministeren har jo fået det til at lyde, som om vi er ved at blive rendt over ende af en flok analfabetiske landsbytosser, mens virkeligheden er, at der ligger enorme ressourcer gemt i gruppen af syrere, som vi kan bygge oven på. Især kvindernes uddannelsesniveau er overraskende højt, og det gælder nu om at få dem organiseret og ud på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt,« lød det.

Det er den type udtalelser, som Ingen Støjberg nu angriber efter offentliggørelsen af Rockwoll Fondens undersøgelse.

»Jeg skal ikke sidde og give karakterer til en professor. Men jeg kan konstatere, at han har malet et forkert billede,« siger hun.

Inger Støjberg angriber også den danske erhvervskvinde og debattør Stine Bosse for at pynte på sandheden om flygtningene.

»Sådan en som Stine Bosse har i hvert fald ikke optrådt neutralt,« siger hun.

Den tidligere integrationsminister for Det Radikale Venstre, Manu Sareen, er også kommet med udtalelser, som var helt forkerte, ifølge Inger Støjberg. I februar 2014 - hvor Manu Sareen havde ministeransvaret - sagde han følgende:

»Regeringen er godt klar over, at mange syrere er veluddannede,« udtalte Manu Sareen til Jyllands-Posten.

Den udtalelse undrede og undrer stadig Inger Støjberg.

»Det passede jo slet ikke,« siger hun og fortsætter:

»Jeg har haft den fornemmelse, at flere eksperter, debattører og andre, har været motiveret for at pynte på virkeligheden om de syriske flygtninge,« forklarer Inger Støjberg.

Hvorfor er de egentlig motiverede for det?

»Jamen de deler ikke regeringens holdninger, den politik, som vi har ført og de stramninger, som vi har lavet. De mener, at det vil gøre det danske samfund rigere, hvis der kommer mange flygtninge hertil. Vi mener det modsatte. Derfor har man grebet til det her og sagt, at det er de veluddannede, der kommer hertil,« siger Inger Støjberg.

Mener du, at de har talt mod bedre vidende?

»Det ved jeg jo ikke, men jeg kan konstatere, at integrationsdebatten er en meget følelsesladet debat, hvor nogle glemmer at holde fokus på fakta,« siger Støjberg.

Inger Støjberg oplever, at hun igennem de seneste år, er blevet angrebet, når hun og andre i regeringen, har udtrykt skepsis over de syriske flygtninges kundskaber.

»Vi blev konstant kritiseret. Vi fik at vide, at vi var sortseere og at vi malede et forkert billede og så videre. Jeg har prøvet at være ærlig i forbindelse med den opgave, som vi står overfor. Ikke-vestlig indvandring koster 33 milliarder om året. Hvis der kommer flere hertil, så bliver den regning større,« siger Inger Støjberg.

Hun forklarer, at hun altid selv var skeptisk overfor de eksperter, som sagde at de syriske flygtninge og deres høje uddannelsesniveau ville være en gevinst for Danmark.

»Vores egne tal sagde jo noget andet. Regeringen satte en undersøgelse i gang i efteråret 2015 om flygtningenes uddannelsesniveau. Her kunne vi jo se, at hovedparten kom hertil uden uddannelse,« siger hun.

»Støjberg prøver at fjerne fokus fra sin møgsag«

En af dem, som bliver ramt af Støjbergs kritik er professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

»Jeg vil forsøge at være saglig fremfor polemisk. Jeg har udtalt mig i forbindelse med en tidligere undersøgelse fra Jammerbugt Kommune. Jeg kender ikke validiteten af den,« siger han.

»Jeg har tidligere efterspurgt at vi fik lavet en undersøgelse med validt statistisk materiale, der var landsdækkende. Vi ved stadig for lidt om indvandrere og flygtninges uddannelsesniveau. Det så jeg gerne at Inger Støjberg fik udarbejdet,« siger Henning Jørgensen og bliver alligevel lidt polemisk.

Hvad siger du til, at hun siger at mange eksperter har malet et usandt rosenrødt billede af virkeligheden. Du må siges, at være en af dem, hvis man skal dømme efter dine udtalelser?

»Jeg tror hun prøver at aflede opmærksomheden fra den anden aktuelle sag, som hun slås med i øjeblikket,« siger Henning Jørgensen.

Sagen, som Henning Jørgensen henviser til, handler om at Inger Støjberg beskyldes for at tale usandt i sagen om de såkaldte barnebrude, der blev skilt fra deres ægtemænd og bevidst at have ignoreret advarsler om, at adskillelsen var ulovlig.

BT har forsøgt at kontakte Stine Bosse, men uden held.