Statsministeren sætter Vestager på plads

Margrethe Vestagers (R) opgør med gratis ydelser til velhavende pensionister afvises pure af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), skriver Jyllands-Posten.

»Vi har ingen planer i regeringen om at ændre på nogen af ydelserne til de ældre,« siger hun til avisen.

Forsikringen kommer, efter at den radikale partileder har foreslået, at ældre med en høj indkomst ikke automatisk skal have ret til for eksempel gratis influenzavaccination.

Er man over 65 år, kan man i dag også få nedslag i boligskatten og billige busbilletter, og det sætter Margrethe Vestager spørgsmålstegn ved.

»Du er ikke nødvendigvis fattig og nedslidt, selv om du er pensionist. Tværtimod har nogle pensionister disponible indkomster, som ligner andre lønmodtageres. Derfor bør vi i stedet se på, om du har behov, og ikke kun på, om du er fyldt 65 år, når vi indretter vores ydelser,« sagde den radikale partileder for nylig til Jyllands-Posten.

SFs formand og socialminister Annette Vilhelmsen var hurtig til at modsige Vestager, og statsministeren er på samme linje.

»Min holdning er temmelig klar: Jeg holder meget af det universelle velfærdssystem. Jeg tror, det bidrager til den generelle solidaritet mellem generationerne. Så jeg har ikke nogen stor trang til at gå ud og ændre den universelle model, som vi kender den. Heller ikke når det handler om de ældre. Man skal hele tiden huske på, at det er mennesker, som regner med, at der er en velfærd, som hjælper dem, når man bliver ældre. Man skal passe på, at man ikke skaber utryghed hos en stor del af befolkningen. Det er min holdning til det. Og regeringen har ikke nogen planer i den retning,« siger hun til Jyllands-Posten.