Tre ministerier uddeler millionstøtte fra den type lukkede puljer, som Socialministeriet har afskaffet efter Zornig-sagen.

Sidste år blev der uddelt statsstøtte for 244,5 millioner kroner til organisationer, som var blevet håndplukket af embedsmænd til at søge om midler fra lukkede puljer. Det viser aktindsigter, som Politiken har fået i ministeriernes brug af de såkaldte tildelingspuljer.

Det er kun udvalgte organisationer og kommuner, der kender til og har mulighed for at søge om de lukkede puljer, mens den normale praksis i ministerierne er åbne puljer, hvor midler fordeles i fri konkurrence.

Tidligere på året valgte socialminister Manu Sareen (R) at afskaffe Socialministeriets brug af lukkede puljer i kølvandet på kritikken af den såkaldte Zornig-sag, hvor en udvalgt organisation blev særbehandlet.

Men Socialministeriet, som ifølge Politiken sidste år uddelte 77 millioner kroner fra lukkede puljer, er ikke alene om den kritiserede praksis. Udenrigsministeriet uddelte sidste år 95,6 millioner kroner fra lukkede puljer, mens Ministeriet For By, Bolig og Landdistrikter fordelte 60,6 millioner kroner og Sundhedsministeriet 11,3 millioner kroner.

Lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing kritiserer de lukkede puljer for at være på kanten af det lovlige og langt over kanten af god forvaltningsskik.

»Det er mærkeligt, at det kan være så svært for ministerierne at rette ind efter reglerne. Risikoen er, at hvis man ikke tilfældigvis lige ved, hvem der er de relevante tilskudsmodtagere, så risikerer man at udelukke nogen, som har de bedste projekter,« siger han til Politiken.

Sundhedsministeriet vil med effekt fra nytår stoppe med at uddele penge fra lukkede puljer. Hverken Udenrigsministeriet eller Ministeriet For By, Bolig og Landdistrikter har ifølge Politiken planer om at afskaffe de lukkede puljer.