Regeringen kaster sig nu ud i kampen om alle de vælgere, der vægter sundhedspolitik højest. Frem mod 2020 vil sundhedsvæsenet få et samlet løft på seks milliarder kroner, der skal gå til bedre behandling af kræft, kroniske sygdomme og ældre patienter. Hyklerisk, mener Venstre.

Hidtil har de kørt separate valgkampe, men nu lancerer Socialdemokraterne og de Radikale et fælles regeringsudspil med titlen »Investering i fælles sundhed til alle«, skriver Berlingske.

Med udspillet afsættes der gradvist flere penge til sundhedsområdet, som vil medføre et samlet løft på seks milliarder kroner frem mod 2020, hvis regeringen genvinder magten. Pengene er en del af det samlede velfærdsudspil på 39 milliarder kroner og skal først og fremmest bruges på dyr kræftmedicin, flere sengepladser på de medicinske og geriatriske afdelinger og en styrket akutmodtagelse. Med udspillet, der præsenteres af sundhedsminister Nick Hækkerup (S) og den radikale næstformand Sofie Carsten Nielsen (R), fyrer regeringen for alvor op under det valgtema, som flest vælgere prioriterer højest. Så sent som i sidste uge viste en megafonmåling for TV 2, at sundhed og hospitaler har topprioritet hos knap hver tredje vælger.

»Det her er ikke en gavebod, det er det eneste ansvarlige at gøre. Om fire år vil der være 14.000 flere danskere, som har fejret deres 70-årsfødselsdag. Det stiller nogle store krav til vores sundhedsvæsen. Samtidig har vi et mål om, at flere skal overleve kræft. Nu afsætter vi flere midler til den dyre kræftmedicin, til at øge kapaciteten i forhold til behandling af kræft og sikre behandlingsansvarlige læger til de mest udsatte og svageste patienter,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Alene til næste år er der tale om et løft på sundhedsområdet på 1,9 milliarder kroner i forhold til 2015. Ifølge Sofie Carsten Nielsen er det især kræftpatienter, ældre patienter og folk med kronikse sygdomme, der kommer til at nyde godt af en bedre behandling.

»Det her kommer til at gøre en stor forskel for de svageste patienter. Der er én million danskere, der lider af kroniske sygdomme som blandt andet diabetes, gigt og KOL. Og der er en overrepræsentation af dem, der har levet et hårdt liv,« siger den radikale næstformand.

Torsdag vil statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) besøge Aalborg Universitetshospital for at sætte yderligere fokus på regeringens sundhedsudspil. Her vil de blive vist rundt i det såkaldte Medicinerhus, hvor der er fokus på kronikere og telemedicin for KOL-patienter, og dernæst besøge onkologisk akutmodtagelse. Netop akutmodtagelserne er også udset til at få et løft.

»Vi vil styrke akutmodtagelsen, så du møder den rigtige specialist fra start, som kan visitere dig til den rigtige afdeling. Vi skal undgå, at patienter bliver kastet rundt mellem en masse afdelinger,« siger Nick Hækkerup.

Han har desuden store forventninger til udbredelsen af behandlingsansvarlige læger til de mest udsatte og svageste patienter.

»I dag ser det ofte svært ud omkring de komplekse forløb, hvor patienten ikke bare fejler én ting, men har flere parallelsygdomme. Der, hvor du skal omkring flere afdelinger, siger vi, at der er nu en læge, der holder fast i dig, og som kan formidle budskaberne,« siger Nick Hækkerup.

Ikke overraskende mener han, at regeringens sundhedsudspil gavner langt flere mennesker end den milliard kroner, som Venstre satte af til sundhed i forbindelse med deres finanslovsudspil for 2015.

»Venstre har ingenting til kronikerne, og der er ikke én krone til dyr medicin. Venstre bør også fremlægge en plan for sundhedsvæsenet, der rækker frem til 2020. De siger, at de vil have nulvækst, men at det ikke gælder sundhedsområdet. Derfor siger jeg bare: Kom nu, show us the money, vis os, hvordan det skal hænge sammen frem til 2020 og ikke bare et enkelt år,« siger Nick Hækkerup.

Den form for valgkampsretorik har Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, ikke meget til overs for. Hun undrer sig over, at regeringen »fem minutter i lukketid vender på en tallerken« og foreslår, at kritiske patienter på sygehusene skal have en fast læge, der følger dem gennem hele sygdomsforløbet.

»Der er intet nyt i det her. Der er ingen nye penge. Men jeg vil da gerne rose Socialdemokraterne for at overtage Venstres forslag om at give patienterne en patientansvarlig læge. Det har sundhedsministeren adskillige gange hældt ned ad brættet,« siger Sophie Løhde (V), der kalder det hyklerisk, når SR-regeringen har haft fire år til at indføre det, men intet har gjort.

Hun afviser sundhedsministerens kritik om, at man ikke gør nok for at sikre bedre sundhed for kronisk syge i Danmark

»Venstre prioriterer sundhedsområdet højt. Da vi sad ved roret og havde ansvaret, brugte vi mere end 31,5 milliarder kroner mere på sundhed i 2011 end i 2001. Vi vil naturligvis også fremadrettet prioritere sundhed højt,« siger Sophie Løhde.

Professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg falder heller ikke bagover af begejstring over regeringens milliardindsprøjtning til sundhedsvæsenet. Han forudser, at hele løftet vil blive ædt op af de stigende udgifter til medicin.

»Forventningen er, at sygehusmedicinomkostningerne stiger med én milliarder kroner i år, og vi forventer, at de stiger med yderligere én mia. kroner næste år. Det betyder jo reelt set, at så er råderummet taget. Er der så slet ikke andet, der skal have vækst?,« siger Jakob Kjellberg, programleder for sundhed i Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

En kritik Nick Hækkerup afviser, fordi de stigende udgifter til sygehusmedicin ifølge ham over en årrække er blevet modsvaret af faldende udgifter til receptpligtig medicin på apotekerne. Dog ikke i 2014.