To soldater-fagforeninger er utilfredse med regeringens beslutning om at ville nedlægge kommissionen, der undersøger Danmarks krige i Irak og Afghanistan.

Den største fagforening for medarbejdere i Forsvaret kritiserer den nye regerings beslutning om at nedlægge den kommission, der undersøger Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan. Det skriver Information.

Det er en rigtig skidt beslutning, der sender et dårligt signal, mener formand for Centralforeningen for Stampersonel Jesper K. Hansen.

»Når der er tvivl om legaliteten af den danske krigsførelse, falder det tilbage på soldaterne og det, de gør ude i verden. Det er vores holdning, at alle sten bør vendes, så vi kan få det frem i lyset, hvis der er noget, som ikke har været i orden,« siger han til avisen.

Jesper K. Hansen forklarer, at det er vigtigt for soldaterne, at der er bred politisk opbakning og bred folkelig opbakning, når de tager ud og handler på Danmarks vegne. Derfor er det vigtigt at få afklaret alle tvivlsspørgsmål.

Det var den tidligere regering, der nedsatte Irak- og Afghanistankommissionen i slutningen af 2012 for at undersøge grundlaget for krigen i Irak og den danske politik i forhold til tilbageholdelser af fanger i både Irak og Afghanistan.

Også formanden for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark, oberstløjtnant Niels Henrik Tønning er kritisk over for regeringens plan om at nedlægge krigskommissionen.

Han mener, at det er problematisk, hvis ikke man får forholdt sig til, om det var det rigtige grundlag, vi gik i krig på, og at når Forsvaret og NATO evaluerer den operative indsats, bør det også ske på den politiske front.

Justitsministeriets presseafdeling henviser til regeringsgrundlaget, hvor der står, at regeringen mener, at spørgsmålet om dansk deltagelse i Irak-krigen og tilbageholdelser i både Irak og Afghanistan er tilstrækkeligt belyst, skriver Information.