FNs Menneskerettighedsråd har vedtaget en resolution om Sri Lanka, der kaldes »et vigtigt skridt« på vejen i bestræbelserne på at få et retsopgør om alvorlige menneskerettighedskrænkelser i 2009.

FNs Menneskerettighedsråd vedtog torsdag en resolution om Sri Lanka, som Danmarks udenrigsminister Villy Søvndal (SF) kalder et »vigtigt skridt« på vejen i bestræbelserne på at få et retsopgør om menneskerettighedskrænkelser i landet for tre år siden.

Krænkelserne i den konkrete sag fandt sted under den sidste del af borgerkrigen i Sri Lanka.

- FNs Menneskerettighedsråd tog i dag et vigtigt skridt i den rigtige retning af ansvarsplacering for de meget alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Sri Lanka. Men der er endnu lang vej igen. Jeg havde selvfølgelig gerne set en resolution, der direkte pålægger Sri Lanka at følge op på FNs Ekspertpanels anbefalinger, siger Villy Søvndal og tilføjer:

- Dette er nødvendigt for, at Sri Lanka kan opnå forsoning og varig fredelig udvikling. Sagen har også principiel karakter - for sker der ikke et retsopgør med de meget alvorlige menneskerettighedskrænkelser under konflikten i Sri Lanka, så kan det risikere at sætte en meget uheldig præcedens for, hvordan stater håndterer interne væbnede konflikter og dissidenter.

FN stod i 2009 magtesløs, da der ikke kunne opnås enighed i Sikkerhedsrådet om at behandle situationen i Sri Lanka, hvor ti-tusindvis af uskyldige civile blev dræbt i den brutale borgerkrig.

Regeringen i Sri Lanka er blevet opfordret til at samarbejde med FNs menneskerettighedshøjkommissær og til at aflægge rapportering om de konkrete resultater til FNs Menneskerettighedsråds samling i marts 2013.