Søs Marie Serup: Varsler Thorning et snarligt folketingsvalg i aften?

Kommentar af BT's politiske kommentator Søs Marie Serup.

I aften taler statsminister Helle Thorning-Schmidt til nationen om rigets tilstand og regeringens planer for 2014.

I 12-14 uafbrudte minutter lytter folket opmærksomt. Ingen afbryder hende eller udfordrer hende. Det er en uforlignelig strategisk platform. Den er så ideel, at den oftere bliver spildt på almindeligheder end som affyringsrampe for store visioner.

Statsministeren kan i aften aflevere en udmærket statusrapport. Som regeringen ynder at sige, så ser ’de bløde indikatorer’ lovende ud for dansk økonomi. ’Bløde indikatorer’ er et begreb opfundet til at sprede optimisme, før de rigtige tal kan dokumenterer fremgang. Det interessante bliver, om statsministeren ligefrem afblæser krisen. 

Det er et stort politisk skridt at tage. Og det vil samtidig være et signal om, at et folketingsvalg måske ikke ligger så langt væk.

Regeringen tror på at opsvinget er den stærke hest, der kan trække regeringen fri af egen politiske krise og frem til en valgsejr.

Regeringsgrundlaget er udtømt. Det er farligt. Jeg har oplevet på tætteste hold, hvad der sker, når man flyver på dampene af det politiske brændstof. Når tiden bare skal gå frem mod et valg. Når politikken skal holde frem til et valg, fordi man ikke vil komme med mere nyt før efter et valg. Det forudsætter en tålmodighed, som ikke findes i hverken centraladministration, nogen regering eller noget parti. Det kan ikke lade sig gøre uden uro.

Alligevel vil man ikke lave et nyt regeringsgrundlag. Ingen ønsker en gentagelse af tilblivelsen af det første regeringsgrundlag.

Politisk kommentator: Helles nytårstale skal forklare det politiske projekt

I stedet taler man om en fortsat ’reformdagsorden’. Det kan lyde paradoksalt, idet netop den dagsorden har skabt mistillid mellem regeringspartierne og deres vælgere. Men forklaringen er enkel. Regeringens analyse er: Skab vækst eller dø. I Foghs tid talte man om ’de små skridts politik’. Nu kommer vi til at tale om ’de små vækstpakkers politik’.

Før jul præsenterede regeringen f.eks. en veldrejet pakke til landbruget og følgeindustrien. Flere brancher kan håbe på at nyde godt af en lignende skabelon. Men de store reformers tid er forbi for denne gang. Det vil i sig selv forbedre regeringens sammenhængskraft at holde igen på reformiveren. Regeringen kan knap nok holde sammen på dem, der allerede er gennemført. Det er f.eks. yderst bemærkelsesværdigt at en siddende beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), mellem jul og nytår såede tvivl om den dagpengereform, som allerede har martret regeringen i to år.

Det handler selvfølgelig om kerneværdier, men det handler også om, at alle positionerer sig til et valg. Her på den første dag i det nye år, i januar - den fattige, kolde og triste måned - kan vi alle blive fanget af mismod. Men man skal være mere end almindeligt optimistisk af natur for at kunne se konturerne af et godt år tegne sig foran regeringen. Den politiske dagsorden er udtømt, Enhedslistens tålmodighed med projektet er tyndslidt, to af regeringens tre partiformænd kæmper med tilslutningen, og regeringens sammenhængskraft synes omtrent lige så stærk som en gammel sol-mør elastik.

16. juni 1858 sagde den amerikanske præsident Lincoln: ’Et hus i splid med sig selv kan ikke bestå’. Det kan en regering i splid med sig selv heller ikke!

Læs også: