Statsminister Helle Thorning-Schmidt drages nu ind i PET-skandalen. Dokumenter, som BT er i besiddelse af, viser nemlig, at statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, den 19. november sidste år blev fuldt orienteret om, at daværende justitsminister Morten Bødskov havde løjet over for Folketingets Retsudvalg om årsagen til, at udvalgets besøg på Christania i februar 2012 måtte aflyses. Og det er en stor politisk skandale, forklarer BT's politiske kommentator, Søs Marie Serup.

- Det ser meget problematisk for statsministeren. Hvis statsministeriets departementschef i tre uger har vidst, at Morten Bødskov har givet fejlagtige oplysninger til folketinget, så er det hans pligt at justitsministeriet får et klart pålæg om at rette den sag med det samme. Så kan man diskutere om tre uger er med det samme. Det mener jeg ikke, det er, siger Søs Marie Serup.

- Det skal bringes i orden indenfor få dage. Læg dertil, at det er usandsynligt, at statsministeriets departementschef har vidst noget af denne karakter uden at orientere statsministeren om det. Men med al sandsynlighed, så er der tale om, at statsministeren har været vidende om, at Morten Bødskov har løjet for folketinget. Så burde hun have skredet til handling og pålagt ham at gå bodsgang eller fyre ham, forklarer hun.

- Det er en skandale. Men der er ikke en stor mængde borgere, der har været ofre for fejladministration, som der var tale om i Tamil-sagen. Men det er demokratiets retsprincipper, der er på spil her, og det gør det på en anden måde til en alvorlig sag, fortæller hun.

- Hver gang, der er sådan nogle sager, leder medier og opposition efter en forbindelse til statsministeriet. Men det er meget sjældent, de finder den. Her er der simpelthen decideret papirgang, der dokumenterer, at statsministeriet ikke bare har været vidende, men også har været løbende orienteret om, hvad justitsministeriet foretog sig, siger Søs Marie Serup.

- Det er meget svært at se, hvad den politiske konsekvens bliver. Vi må først have en forklaring fra departementschefen, og så skal statsministeren i folketingssalen og forklare, hvad ministeriet og hun selv har kendt til den her sag, forklarer Søs Marie Serup.