Når Dansk Folkeparti stiller forslag til øgede fradrag og skattelettelser for 46 milliarder kroner uden at angive, hvor pengene skal komme fra, risikerer partiet at blive anklaget for løftebrud, mener BT's politiske kommentator Søs Marie Serup.

BT kan mandag fortælle, at Dansk Folkeparti siden sidste folketingsvalg i 2011 har foreslået øgede fradrag og lettelser i skatter og afgifter for i alt 46 milliarder kroner.

Selv frygter partiet ikke at blive ofre for en løftebrudsdebat, hvis det bliver støtteparti for en blå regering efter næste valg.

- Det vil vi ved at afstemme forventningerne med vores vælgere. Der er nogen, der stemmer på Dansk Folkeparti, fordi de ønsker en politik, som vi måske ikke kan gennemføre. Men det vil vi gøre helt klart, forklarer Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup.

Men han skal ikke være så sikker på, at det er så let at overbevise vælgerne om det, mener Søs Marie Serup.

- Dansk Folkeparti kalder det selv for hensigter, de gerne vil føre ud i livet, hvis det bliver muligt. Men mange opfatter det som løfter, og derfor risikerer de at blive anklaget for løftebrud, hvis de bliver støtteparti efter næste valg, siger hun.

Valgforsker og professor ved Statskundskab på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen mener dog, at det er sandsynligt, at Dansk Folkeparti kan slippe afsted med de mange ufinansierede forslag på grund af partiets særlige position i dansk politik.

- Dansk Folkeparti har haft succes med at fremlægge en ønskeliste, mens de har sagt, at alt på listen ikke kan lade sig gøre med det samme. Når man er i opposition eller er støtteparti kan man slippe af sted med mere, uden at blive anklaget for løftebrud, forklarer han.

Socialdemokraterns gruppeformand Leif Lahn har været ude med riven efter Dansk Folkepartis mange løfter.

- De har rigtig mange forslag, der er ufinansierede, og jeg synes faktisk, at de snyder danskerne og vælgerne, for de ønsker en masse, uden at have nogen plan for, hvor pengene skal komme fra, siger Leif Lahn, gruppeformand i Socialdemokraterne.

Socialdemokraterne har selv været ofre for en langvarig løftebrudsdebat, efter Helle Thorning-Schmidt overtog magten fra Lars Løkke Rasmussen. Partiet har har mistet vælgere til netop Dansk Folkeparti og har derfor en klar dagsorden med denne kritik, påpeger Søs Marie Serup.

- Socialdemokraterne er gået på strandhugst hos Dansk Folkepartis vælgere. De vil vise, at de kan være hårde på udlændingeområdet, og at Dansk Folkeparti smykker sig med lånte fjer, når de kalder sig velfærdsstatens vogtere.