Søs Marie Serup: Det var en rød støttestrømpe-tale fra Thorning

Statsminister Helle Thorning-Schmidt vendte i sin nytårstale tilbage til de klassiske røde værdier, som vi hørte hende værne om i sine første år som formand for Socialdemokraterne, mener BT's politiske kommentator Søs Marie Serup.

- Det var en god og på mange måder anderledes tale. Måske starten på en ny æra for regeringsprojektet. Hun brugte selv eksemplet med en støttestrømpe til de ældre. På samme måde kan man sige, at hun holder en 'støttestrømpetale' for sin regering. Det var en rød tale. Der blev talt om lighed og solidaritet, og hun trak en rød tråd op fra 1930'ernes socialhjælp til folkepension i 1950'erne og uddannelsesstøtte i 1970'erne, siger Søs Marie Serup.

Afstemning

Thorning i nytårstale: Der skal også være plads til gamle og offentligt ansatte i Danmark

Hun hæfter sig også ved, at Thorning ikke nævnte EU med et enkelt ord, til trods for, at regeringen kan blive tvunget til at udskrive en folkeafstemning om den europæiske patentdomstol og lige nu bokser med Dansk Folkeparti i håb om, at en aftale med dem kan sikre, at sagen klares af Folketinget.

- Thorning skaber også kant til Lars Løkke Rasmussen ved at tage afstand fra nulvækst. På den måde er det en politisk interessant tale, tror jeg, siger hun.

Thornings opfordring til at vise større respekt om de offentligt ansatte er efter Serups vurdering en klar påmindelse om forårets konflikt på folkeskoleområdet, hvor kommunerne lockoutede lærerne.

Engell om Thornings nytårstale: Lægger op til lang valgkamp

- Hun er ude på at klinke skårene her. Selv om hun løfter en finger og advarer om, at tonen i medierne og blandt borgerne er blevet for rå, kan mange sikkert stadig godt huske, at politikerne heller ikke selv holdt sig tilbage. Her er Thorning ude på at 'front-forkorte', som man siger, og vinde nogle af de offentligt ansatte tilbage, siger Søs Marie Serup.

Talen er efter hendes mening ikke offensiv, men en optakt til det afgørende folketingsvalg, fordi hun kommer med en antydning af, at 2014 kommer til at handle om forskellen på rød og blå politik, inden danskerne formentlig skal til valg igen i 2015.

- Talen var ikke offensiv, men havde dog offensive elementer. Efter en forsigtig indledning handlede det om at slå en rød tone an. Det var første trin i en fortælling, og den mindede mig mere om Thorning i 2005 og 2007 end om Thorning i de sidste to år, siger hun.

Fakta: Her er hele Statsministerens nytårstale

Sådan reagerer de på Thornings tale

EL savner sammenhæng mellem Thornings ord og handling
 

Læs også: