Dansk Folkeparti var under valgkampen mere i øjenhøjde med danskerne end Venstre og havde samtidig bedre fornemmelse for, hvilke emner der optager danskerne.

Erkendelsen kommer fra Venstres nye stærke mand på Christiansborg, Søren Gade (V), som mandag blev valgt til partiets gruppeformand. Søren Gade fremhæver, at Dansk Folkeparti havde bedre føling med danskernes problemer, ligesom partiet rettede valgkampen mod hele Danmark, hvor andre tog afsæt i storbyerne.

»Jeg må bare sige, at vi ikke brændte lige så godt igennem som DF,« siger Søren Gade.

»DF lykkedes eksempelvis med at få sat indbrud på dagsordenen. Når man sidder i København, omgivet af vand, fylder indbrud måske ikke så meget. Men når man møder folk i Jylland, som har haft indbrud tre-fire gange og bare får at vide, at grænsebomme ikke er løsningen, så forstår de det ikke. Bortset fra Grækenland tror jeg ikke, at noget europæisk land har så høj en indbrudsfrekvens som Danmark. Det fik DF adresseret knivskarpt,« siger Gade, som dog ikke går ind for grænsebomme, men mere »kontrol ved grænsen«.

Direkte adspurgt, hvad Venstre kan lære af Dansk Folkeparti, svarer han:

»Vi kan lære at tage folks bekymringer alvorligt.«

Dansk Folkeparti vandt 15 mandater ved valget og står nu med 37 af Folketingets 179 mandater. Venstre gik 13 mandater tilbage til nu 34 folketingsmedlemmer.

Søren Gades egen valgkamp i Nordjylland fokuserede netop på flere jyske arbejdspladser, og nordjyderne kvitterede med næsten 29.000 personlige stemmer, hvilket bragte ham ind i top fem over folketingskandidater med flest stemmer. Det var Venstres folketingsgruppe, som i går enstemmigt valgte Gade som gruppeformand, men partiformand Lars Løkke Rasmussen havde i forvejen anbefalet ham.

»Vi er også på vej mod et kommunalvalg, og der bliver én af mine opgave at profilere Venstre bredt. Jeg får også et ansvar for resten af Venstres organisation. Og vi skal have vendt den tilbagegang. Jeg siger ikke, at vi skal kopiere DF, men vi kan lære af partiet. DFs slogan, »Du ved, hvad vi står for«, er en fræk kampagne, og det mener jeg positivt. Tænk at have så stærkt et brand og have sat sig så meget på den politiske dagsorden, at man ikke behøver at fortælle, hvad man står for,« siger Søren Gade.

Han mener i det hele taget, at politikerne bør fokusere mere på periferien af Danmark.

»Det nytter ikke, at vi lader, som om alting kun foregår i København og Aarhus. Flertallet bor ikke i København. Vi får hele tiden at vide, at krisen er ovre, men det er ikke den oplevelse, der er, hvor jeg er opstillet. Kommunalt står Venstre stærkt, måske kan vi lære noget dér,« siger Søren Gade.

Spørgsmål: Hvorfor har Venstre ikke været god nok til at fokusere på folks bekymringer?

»Det er svært at svare på, men der var i hvert fald et hul, som DF udfyldte,« siger Gade.

Spørgsmål: Kan man ligefrem kalde dig Vs svar på DF?

»Det vil ikke være fair. For mange andre i Venstre kan se problemstillingen. Men jeg har ikke noget problem med sammenligningen. DF vandt, næsten alle andre tabte. Du må gerne kalde mig Venstres DFer,« siger Gade.

Han var spået en central ministerpost, men skal i stedet skabe samling blandt Venstres folketingsmedlemmer. Gades egen kredsformand fra Aalborg sagde søndag til Berlingske, at Gade var skuffet. Det ord vil Gade ikke anvende.

»Løkke ringede fredag aften og sagde, at han gerne så, at jeg stillede mit mandat til rådighed som gruppeformand. Gruppeformand var ikke på min radar. Når man får at vide, at man skal spille højre back i stedet for centerforward, så kommer partisoldaten op i én,« siger Gade.

Spørgsmål: Så du blev lidt skuffet?

»Du får mig ikke til at bruge det ord. Men jeg blev overrasket. Jeg troede og håbede, at jeg var på Løkkes bruttoliste. Det var jeg også – bare ikke som minister,« siger Gade.

For godt et år siden udløste Lars Løkke Rasmussens bilagssager et spirende oprør fra kredsen omkring næstformand Kristian Jensen. Under Venstres interne opgør dukkede Søren Gades navn pludselig op som potentiel partiformand i Venstre, skulle Lars Løkke Rasmussen trække sig. Efterfølgende er det flere steder blevet udlagt, som om Søren Gades kandidatur blev anvendt til at skræmme næstformand Kristian Jensen fra at forsøge at vælte Løkke. Indledte Jensen et opgør, ville han styre direkte ind i Gade, lød logikken.

Men Søren Gade afviser, at han har nogen ambition om at overtage partiet.

»Løkke er statsminister, og jeg er ældre end Løkke. Og jeg gik ind i denne valgkamp for at hjælpe Løkke, så det må efterhånden være klart for enhver, at jeg som 52-årig ikke er kandidat,« siger Søren Gade.

Spørgsmål: Du sagde også på et tidspunkt, at du ikke var kandidat til Folketinget?

»Ja, og det passede på det tidspunkt. Altså, hvis jeg havde en drøm om at blive formand, hvorfor så skubbe den drøm væk ved at gøre Løkke til statsminister,« spørger Søren Gade.

Gade afviser, at sidste års fløjopgør stadig plager Venstre.

»Jeg kan ikke fornemme uro,« siger han.

»Når du ser på sammensætningen, er der også taget hensyn til geografi, alder og køn. Jeg fornemmer ikke, at sidste sommer sidder under huden. Nu er Løkke og Kristian Jensen nummer ét og nummer to, den ene i Statsministeriet, den anden i Udenrigsministeriet, og begge sidder i koordinationsudvalget og sikkerhedsudvalget. Det kan næsten ikke være smukkere.«