EU fejrer 60 års fødselsdag, og i den anledning har BT debat taget en temperaturmåling på, hvor den danske EU-vilje står. For mens skepssisen til projektet vokser i bl.a. Holland og Frankrig, er Storbritannien allerede i fuld færd med at effektuere Brexit. Men skal Danmark følge med og lave en 'Dexit'? Det svarer DFs næstformand, Søren Espersen, og formand for Europabevægelsen, Stine Bosse, på.

»Problemerne med EU er manglende grænsekontrol, det faktum, at Folketinget ikke er øverste instans, at højesteret kan blive overtrumfet af en anden domstol, at vi mister vores frihed og selvstændighed som nation og arbejdskraftens frie bevægelighed. Det var derfor, Storbritannien gik ud af EU. Problemet er, at ingen vil lytte. Svaret fra EU-kommissionen er altid, at nu skal vi stå endnu mere sammen. Men det vil befolkningerne ikke. Den er den sikre vej til EUs smuldren,« siger Søren Espersen og fortsætter:

»Det er en underlig pointe, at Europa ikke kan stå stærkt uden EU, og at vi skal være én samlet stormagt. Hvem er det, der skal styre det? Er det Tyskland? Det er en misforståelse, at det er en fordel at være stor. De bedstkørende lande er små lande som f.eks. Singapore – et af Asiens største økonomier. Det samme er Luxembourg og Liechtenstein. Danmark kommer heller ikke til at miste sin stemme, hvis vi melder os ud. Har f.eks. Norge ingen stemme? De har indført meget, og hvis bare man vil gøre sig gældende, skal man nok blive hørt,« siger Søren Espersen, der vil have, at folket skal vælge, om vi skal blive eller ej.

»Jeg synes, vi skal vente og se på, hvordan det går Storbritannien om et par år, og så skal vi have en folkeafstemning om, om vi skal være med.«

I den modsatte grøft står Stine Bosse, der mener, at de danske politikere har taget EU for givet, og at de bør begynde at råbe mere op om fordelene i at være med.

»EU er baseret på værdier som demokrati, ytringsfrihed, ligestilling og menneskerettigheder, som er en integreret del af vores levemåde. Når vi er med i EU, har vi adgang til et marked på 500 mio. mennesker frem for et på fem. Derudover er klimaspørgsmålet noget, der skal løses internationalt, og der har EU været afgørende. Det kan også siges om miljøområdet. Vi har selvfølgelig et problem med migrationen fra Afrika og flygtninge. Det kan ikke løses land for land, men skal løses i et fællesskab. Vi kan bestemme meget over vores eget land, men EU er der for at sikre f.eks. arbejdsvilkår,« siger hun og fortsætter:

»England befinder sig lige nu i lort til halsen, og jeg tror kun, det bliver værre. I Holland ser man rent faktisk, at det EU-venlige parti blev det største. Og de siger, at de godt ved, at der er en udfordring ved EU, men at det kun kan løses ved at finde løsninger sammen. Du kan også se, at Rumænien trygler EU om hjælp, for der er ved at danne sig korruption i regeringen. Man hører en masse om EU-skepsis lige nu, og det kommer af, at der er for mange, der har taget EU for givet. Der har været en laissez faire-holdning blandt politikere. De skal råbe op nu!.« siger hun.