Søren Espersen var torsdag i krydsforhør i BBC-programmet HARDtalk, hvor værten angreb DF-politikeren for Dansk Folkepartis og regeringens flygtningepolitik. DF-politikeren er dermed endnu en i rækken af danske politikere, der har optrådt uden for landets grænser for at forklare sagen.

I et 30 minutter langt interview skulle Søren Espersen blandt andet svare på, hvorfor hans parti støtter den såkaldte smykkelov, der giver betjente ret til at konfiskere pengebeløb og værdigenstande over 10.000 kroner, og om den ikke skader Danmarks internationale omdømme.

BBC-værten Stephen Sackur går flere gange hårdt til den danske politiker. Under interviewet går bølgerne på et tidspunkt så højt, at Søren Espersen kalder BBC-journalisten for »latterlig og meget aggressiv,« mens journalisten omvendt beskylder den danske politiker for ikke at svare på spørgsmålene.

Nogle spørgsmål bliver der dog svaret på. På et tidspunkt spørger værten, hvorfor Søren Espersen og den danske regering »stripper« flygtninge for alt med en værdi over 10.000 kroner.

»Det handler ikke om økonomi, men det er et tankesæt, som har en ekstraordinær mangel på medmenneskelighed,« siger værten til Søren Espersen, der svarer:

»Jeg tror ikke, vi har brugt ordet strippe. Det er dit udtryk, og det skal du have lov til at sige. Lad mig minde dig om, at Danmark er en velfærdsstat. Når asylansøgere kommer til Danmark, får de husly, tøj, lægetjek og sågar lommepenge,« svarer Søren Espersen og forklarer, at Danmark behandler flygtninge på samme måde som danskere på kontanthjælp, når det kommer til værdigenstande.

Efter svaret citerer værten en overrabbiner, der har udtalt, at loven har samme karakteristik som det, nazisterne gjorde under anden verdenskrig.

»Jeg mener, det er en fornærmelse og en helt anden historie,« svarer Søren Espersen, der også afviser, at den kritiske linje i virkeligheden skyldes, at han og Dansk Folkeparti ikke kan lide muslimer.

»Men det er en kendsgerning, at muslimer har vist sig langt sværere at integrere i det danske samfund i forhold til andre,« siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører i interviewet.

Ikke den første
Det er ikke første gang, en dansk politiker har skullet forklare sig over for en konfronterende vært. I januar var også Venstres Jacob Ellemann-Jensen ude at forklare, hvordan Danmarks stramninger på flygtningeområdet hænger sammen.

Dengang var det CNN-værten Christiane Amanpour, der gik hårdt til den.

»Sig, det ikke er sandt,« indledte hun interviewet og fortsatte:

»Hvordan kan det her ske i hjertet af Danmarks velfærdsstat? I kan da ikke tage værdier fra de mest desperate personer?«

Ligesom Søren Espersen var Jacob Ellemann-Jensen hurtig til at forklare, hvordan han mener, tingene hænger sammen:

»Det er formentlig det mest misforståede stykke lovgivning i dansk historie. Men lad mig lige gøre et par ting klare i forhold til, hvordan vi gør ting her i Danmark - inden jeg svarer på dit spørgsmål. For det første: Den danske rolle i håndteringen af den her krise: Vi er et af de mest generøse lande i verden, når det gælder udviklingshjælp. Danmark har taget en stor rolle i forbindelse med at hjælpe de områder, der er ramt af i krigen i Syrien. Danmark er et af de lande i Europa, som modtager flest flygtninge. Hvis man sammenligner med antallet pr. indbygger, Danmark modtog sidste år 20.000 flygtninge, det ville svare til, at USA modtog en million flygtninge,« forklarede Jakob Ellemann-Jensen til CNN i januar.