Det er dybt rystende, at en kommune ikke greb ind, selvom den modtog 11 underretninger om et forsømt søskendepar, mener socialminister Manu Sareen.

Folketingets Ombudsmand udtaler i en ny redegørelse alvorlig kritik mod en kommune, der ikke reagerede på adskillige underretninger om et forsømt søskendepar. Kommunen greb først ind, da det ældste af børnene, en dreng på ni år, blev indlagt på hospitalet med en promille på 2,57.

Næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Niels Christian Barkholt mener, at arbejdspresset i kommunernes familieafdelinger med op til 85 sager per socialrådgiver er en del af forklaringen på, at kommunen ikke reagerede, selvom den modtog 11 underretninger om børnene fra politi, skole og borgere.

»Arbejdet med familier, der yder meget modstand, kræver enormt mange ressourcer, og det bliver mange steder ikke prioriteret at sikre en ordentlig kvalitet. Økonomien har været for nedadgående siden 2002. Samtidig har vi fået flere regler og mere bureaukrati. Problemet er, at vi måler kvaliteten i det administrative arbejde frem for at sikre kvalitet for børnene,« siger han til Politiken.

I en skriftlig kommentar til Politiken oplyser socialminister Manu Sareen (R), at han er dybt rystet over sagen.

»Det må og skal ikke kunne ske. Vi har haft massivt fokus på området de senere år. Reglerne er blevet skærpet betragteligt, og der er satset massivt på bedre efteruddannelse af sagsbehandlere. Uanset hvor mange regler vi laver, kan vi desværre ikke forhindre, at der er kommuner, som træffer dårlige beslutninger,« skriver ministeren til avisen.

Han mener, at der er tale om »et klokkeklart kommunalt ledelsesansvar«.

Det fremgår ikke af redegørelsen fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, hvilken kommune der er tale om. Ombudsmanden har krævet, at den kritiserede kommune nu skal redegøre for, hvordan den sikrer sig mod gentagelser.

Det var onsdag ikke muligt for Politiken at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening.