Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen er blevet så stor en succes, at det vækker bekymring blandt socialdemokrater.

Som det ser ud nu, har det ny parti indsamlet omkring 17.000 af de 20.260 vælgererklæringer, der kræves for at komme på stemmesedlen til det kommende folketingsvalg. Hver uge lægges 600 erklæringer til bunken, og derfor er det ikke urealistisk at tro, at partiet er i mål med sin kampagne for at blive opstillingsberettiget til Folketinget i slutningen af marts.

Den udvikling har socialdemokraterne spottet. Partiets viceborgmester på Frederiksberg Katrine Lester tror ikke, at det ny parti klarer spærregrænsens to procent. Det kan skade regeringens chancer for at vinde valget.

»Når Alternativet de forjættede 20.260 godkendte vælgererklæringer, forventes resultatet at være et stemmespild på 0,5-1,5 pct.. Stemmer, der i langt, langt overvejende grad vil komme fra de røde partier og de radikale. Det kan vise sig fatalt. I 1998 var det kun ganske få stemmer, der skilte blokkene, og kommer man igen i den situation, kan Alternativets opstilling betyde et rødt flertal i befolkningen, men blåt flertal i Folketinget,« skriver hun på den socialdemokratiske netavis Piopio.

Hun konkluderer, at statsminister Helle Thorning-Schmidt med fordel kan udskrive valg i februar. Derved forhindres Alternativet i at komme på stemmesedlen.

Uffe Elbæk er forberedt på, at partierne i rød blok kan finde på at føre en stemmespildskampagne mod Alternativet.

»Vores svar på det er, at det aldrig er stemmespild at stemme på dem man er enig med. Når det er sagt, mener jeg at vi har en chance for at klare spærregrænsen. Men vi er mega ydmyge omkring det. Vi tror på det,  uanset om vi kommer ind eller ej. Lykkes det ikke, er næste mål kommunalvalget,« siger Uffe Elbæk.

Alternativet siger selv, at man har taget det bedste fra Enhedslisten og Liberal Alliance. Partiet kan ikke sættes i bås på en højre-venstre akse, og definerer sig selv om et »generøst, handlings-orienteret internationalt parti med særligt fokus på seriøs bæredygtig omstilling, en ny politisk kultur og fællesskabets og den enkeltes entreprenante skaberkraft.«

 

.