Det var ikke sejrsglæde, der lyste ud af Enhedslistens ledelse, da de søndag middag holdt pressemøde

- Det er ikke godt nok.

Så kort og klar lød dommen over Finanslovsaftalen fra en skuffet Johanne Schmidt-Nielsen.

Klokken lidt i tolv søndag middag faldt aftalen for næste års finanslov på plads. Vanen tro præsenterede finansminister Bjarne Corydon, aftalen for den ventende presse på Finansministeriets dørtrin. Derimod kunne ministeren ikke præsentere sit parlamentariske grundlag. For selvom Enhedslisten har sagt ja til aftalen, havde de ingen trang til at fejre den sammen med regeringen.

- Vi kommer ikke ud med armene over hovedet og champagnepropper, der springer. For den her aftale lever ikke op til det, vi mener den skulle, lød det efterfølgende på det pressemøde, Enhedslisten selv indkaldte til.

I følge Johanne Schmidt-Nielsen har det været 'op ad bakke', at få aftalen i hus. Mest skuffet er hun over, at Finansloven ikke løser dagpengeproblematikken.

- Selvom vi har fået en ny regering, så deler de stadig højrefløjens syn på de ledige. Regeringen tror, at jo mere surt det er at være arbejdsløs i Danmark, des flere arbejdspladser vil der opstå. Det er vi uenige i, siger hun.

Før forhandlingerne havde Enhedslisten stillet som ultimativt krav, at der skulle spændes et sikkerhedsnet ud under de danskere, der risikerer at miste deres indkomst som følge af den nye dagpengeaftale. Med Finanslovsaftalen i hånden, må partiet konkludere, at de ikke fik kravet opfyldt.

- Finansloven løser ikke dagpengeproblemet. Det indrømmer vi, lød det fra Johanne Schmidt-Nielsen. Når partiet alligevel valgte at støtte aftalen med sine 12 mandater, skyldes det i følge hende, at aftalen sikrer de arbejdsløse bedre, end en alternativ finanslov med højrefløjen ville gøre.

Aftalen sikrer, at ledige, efter dagpenge perioden er udløbet, kan få 6 måneders ekstra forsørgelse på kontanthjælpsniveau, hvis de er villige til at starte på en uddannelse.

- Det giver et pusterum til de mennesker, der fra 1. januar ellers står uden en krone, siger Johanne Schmidt - Nielsen.

Ovenpå de sidste ugers forhandlinger erkender en groggy Johanne Schmidt-Nielsen, at hun har fejllæst regeringens parlamentariske grundlag.

- Højrefløjen har været mere villige til at lave aftaler med regeringen, og regeringen har været mere villige til at lave aftaler med højrefløjen, end vi havde troet, lyder forklaringen på, hvorfor det er mere end almindeligt svært at få ørenlyd for Enhedslistens mærkesager. På spørgsmålet om, hun i den situation ikke burde have forladt forhandlingsbordet uden at skrive finanslovsaftalen under, svarede Johanne Schmidt-Nielsen:

- Var det Enhedslistens ære, det handlede om, så burde vi nok ikke have sagt ja til aftalen. Men vi kan ikke forsvare, ikke at sige ja til seks måneders pusterum for de ledige, alene for at redde æren, sagde hun.