Utilfredsheden med Løkkes smalle Venstre-regering breder sig i Dansk Folkepartis bagland.

Stærke kræfter i Dansk Folkeparti mener, at partiet skal stoppe støtten til Løkke inden næste valg og selv gå efter statsministerposten.

18 ud af 64 byrådsmedlemmer har i en rundspørge, som BT har foretaget, svaret, at partiet ikke skal pege på Løkke igen. 35 byrådsmedlemmer svarer ’ved ikke’, mens kun 11 ønsker, at DF igen skal pege på Løkke.

Peter Vestergaard, byrådsmedlem i Skive, er indstillet på at vrage Løkke:

»Vi har peget på Lars Løkke hidtil, men der er ingen garanti for, at vi peger på ham ved næste valg. Det kunne være en god idé, at vi peger på Kristian Thulesen Dahl ved næste valg,« siger han.

En anden af de kritiske røster er Knud Arhnkiel, byrådsmedlem i Kerteminde:

»Nej, vi skal ikke støtte Løkke som statsminister igen. Han magter det ikke, og det har han bevist flere gange. Han formår ikke at løse udfordringerne med hverken flygtninge eller økonomi. Desuden kører han sololøb og lytter alt for lidt til DF. Vi kan heller ikke gå ind i regeringen, som det ser ud nu. Jeg mener, vi skal pege på Kristian Thulesen Dahl som statsminister ved næste valg,« siger han og bakkes op af Ole Pilgaard Andersen, der er medlem af byrådet i Horsens:

»Løkke har for mange lig i lasten. Det er det eneste, jeg vil sige om den sag,« siger han.

For frie tøjler

John Harpøth, der er medlem af byrådet i Holbæk, mener, at Venstre var for dominerende i regeringsforhandlingerne og gav for få indrømmelser.

»Vi skulle have meldt fra og gået sammen med S i stedet. Løkke har haft for frie tøjler. Jeg får mange kommentarer fra folk på gaden, der fortæller, at de valgte DF til, men er nødt til at vælge DF fra igen på grund af Løkke. Kristian Thulesen Dahl burde have taget statsministerposten selv,« siger han.

Kim Errebo, Vordingborg, gør opmærksom på, at det slet ikke er sikkert, at Løkke genopstiller:

»Jeg synes, at den præsidentkamp, som medierne gerne vil køre, er upassende for vores demokrati. Vi har et flerparti-demokrati, hvor alle partier opstiller hver sin spidskandidat, og så må det være op til forhandlingerne på valgnatten, hvem de enkelte partier ønsker at pege på som ny statsminister. Sådan fungerer det jo ude i vores kommuner og regioner, så hvorfor ikke også til Folketinget,« siger han.

Et varmt emne

Den fortsatte støtte til Løkke er et varmt emne i DF’s ledelse og blandt de 37 medlemmer af Folketinget og tre medlemmer af Europa-Parlamentet. Det skal ikke forstås sådan, at folketingsgruppen sidder i en rundkreds og diskuterer, om man skal pege på Løkke eller ej.Men spørgsmålet om Løkke dukker hyppigt op, når folk mødes to og to.

Man har noteret sig, at Kristian Thulesen Dahl har det bedst med at underspille sin rolle lidt. På den måde undgår han at skuffe folks forventninger.

Kilder i ledelsen kan fortælle historier om, hvordan formanden før valget gik rundt og snakkede om, hvor forfærdeligt det ville være, hvis partiet blev større end Venstre. Så kunne det blive svært at sige nej til at tage ministerposter, og man risikerede at blive beskyldt for ikke at turde at tage ansvar. Hvilket præcis var, hvad der skete.

Men Kristian Thulesen Dahl kan også blive for jysk. Og for underspillet. Det mener flere af hans nærmeste fortrolige.

Godt nok er det alene Kristian Thulesen Dahl, der udstikker kursen, men han rådfører sig med de fire øvrige medlemmer af DF-ledelsen. Hver mandag mødes han med sit koordinationsudvalg.

Foruden formanden selv består det af gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard, næstformand og udenrigsordfører Søren Espersen og medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt.

Ifølge BTs kilder skal især Skaarup, Messerschmidt og Søndergaard være interesseret i at lægge afstand til Løkke. Mens Thulesen synes at være ret optaget af ikke at begå samme fejl, som Marianne Jelved begik, da hun som formand for De Radikale lagde op til, at hun selv kunne tage statsministerposten.

De rygter afvises dog hårdnakket af personerne selv.

Læs hele historien i BT mandag