Den faglige fordybelse og den omstridte obligatoriske lektiehjælp træder i kraft i det nye skoleår. Tiltagene skal styrke det faglige udbytte, lyder det fra Ellen Trane Nørby.

Når ungernes sommerferie er slut, og skolerne slår dørene op, kommer obligatorisk lektiehjælp og faglig fordybelse ind som en fast del af skoledagen.

Det sker efter, at den nyudnævnte børne- og undervisningsminister, Ellen Trane Nørby (V), fredag har givet grønt lys til, at de omstridte tiltag indføres.

Rent praktisk betyder det blandt andet, at hvis eleverne gives hjemmearbejde eller lektier, så har skolen pligt til at give eleverne mulighed for at få hjælp til opgaverne, for eksempel ved at kunne udføre hjemmearbejdet på skolen med støtte fra en voksen.

Ifølge Ellen Trane Nørby skal lektiehjælpen og fordybelsen være med til at sikre, at der bliver et bedre »fagligt udbytte« i skolen.

»Lektiehjælp og faglig fordybelse skal bruges, så både fagligt stærke elever og fagligt svage elever bliver udfordret, og får den nødvendige tid og hjælp til at lære og forbedre sig fagligt,« siger hun i en pressemeddelelse.

Den obligatoriske lektiehjælp og faglige fordybelse er en rest fra aftalen om folkeskolereformen, der blev indgået mellem den daværende SRSF-regering og Venstre, Dansk Folkeparti og de Konservative.

Da aftalen skulle indgås, stejlede de Konservative og krævede, at eleverne skulle kunne fravælge lektiehjælpen. Som et resultat har lektiehjælpen primært ligget i ydertimerne, så eleverne frit har kunnet vælge, om de vil bruge lektiehjælpen eller ej.

Grunden til, at det nu ændres, er, at den øvrige forligskreds omkring reformen valgte vedtage en lov, der vil træde i kraft efter et folketingsvalg.

Med den nye ministers underskrift er loven nu sat i værk.