OPGØR: Gammel garde i SF indleder generationsopgør.

Den 57-årige SFer Pernille Frahms voldsomme beskyldninger mod Mattias Tesfaye om at nære kommunistiske sympatier ryster partitoppen.

Hendes kritik er under lavmålet, ­siger man og ser det som et skjult angreb - et stråmandsangreb - på selveste Villy Søvndal.

I ti teser om ’praktisk socialisme’, som den 30-årige Mattias Tesfaye fremsatte i 2008, slog han til lyd for, at SF skal være et parti, der i højere grad varetager lønmodtagernes interesser.

Disse teser hev Pernille Frahm i går frem fra glemslen og harcelerede over, at han dengang mente, at spørgsmål som ’køn, etnicitet, tro og seksualitet kun er interessante som en del af samfundets struktur.’

Med andre ord skulle SF kvitte sin mangfoldighedsstrategi og kun kæmpe for social retfærdighed, skrev Tesfaye.

Det fik Pernille Frahm til at se rødt.

- Jeg mener, at det standpunkt, de giver udtryk for, er langt bedre dækket ind i et af de kommunistiske partier, end de er i SF, siger hun.

Helt uacceptabelt

Men den tone kaldte SFs politiske ordfører Jesper Petersen i går for helt uacceptabel. I dag tager hans partiformand Villy Søvndal tråden op.

Til politiken.dk siger Villy Søvndal, at næstformandskandidaterne og deres støtter skal stoppe personangrebene.

- Jeg vil opfordre til, at man fører debatten på en måde, som gør, at SF kommer stærkere ud af det her. Og det betyder, at man skal lade være med at putte mærkater på ryggen af hinanden. Jeg synes i stedet, man skal argumentere positivt for, hvad man gerne vil som næsteformand, siger han uden at ville nævne navne.

Hverken Villy Søvndal eller Jesper Petersen vil blande sig i selve kampvalget om næstformandsposten. Men man går nok ikke helt galt i byen, hvis man konkluderer, at Villy Søvndal i hvert fald ikke støtter Meta Fuglsang. Da B.T. i søndags skrev, at hun var hans foretrukne kandidat, kontaktede hans spindoktor avisen og forlangte oplysningen korrigeret.

Jesper Petersen sagde i går, at SF ikke skal tilbage til de dage, hvor fløjkampe og selvpromovering blokerede for partiets mulighed for at få fremgang.

- Intern debat er fint og nyttigt i et politisk parti. Men ballademageri og personangreb hører ingen steder hjemme, sagde han.

Mattias Tesfaye stiller op til posten som næstformand i SF.

Han nyder så bred opbakning i partiet og i SFs absolutte topledelse, at han er en alvorlig trussel mod den siddende næstformand Meta Fuglsang. Tesfaye tilhører den unge midtergruppe i SF, som opså tæller skatteminister Thor Möger Pedersen, sundhedsminister Astrid Krag og miljøminister Ida Auken. De har været drivkræfter i partiets forvandling fra protestparti til regeringsparti og støtter fuldt og helt op om det vanskelige projekt, som Villy Søvndal i samarbejde med Ole Sohn satte i gang kort efter, at Villy Søvndal i 2005 blev partiformand.

Når Pernille Frahm angriber Mattias Tesfaye, tolker mange det som et stråmandsangreb på formanden selv. Hun tilhører ligesom Trine Pertou Mach, Pernille Vigsø Bagge, Meta Fuglsang, Kamal Qureshi og Özlem Cekic en gruppe i SF, som med skiftende intensitet og emnevalg har advaret partiet mod at fjerne sig for langt fra sit oprindelige ståsted.

Det har man blandt andet set i debatten om betalingsringen og i spørgsmålet om tortur.

Arbejderparti kontra folkeparti

Pernille Frahm mener, at Mattias Tesfaye bliver nødt til at forklare sig bedre, når han vil være næstformand og samtidig ønsker at gøre posten til en politisk platform. Noget den ikke har været, mens Meta Fuglsang har haft den.

Hendes anke er, at Tesfaye vil gøre partiet til et arbejderparti i stedet for til et folkeparti. Hun vender sig imod hans idé om, at venstrefløjen gerne må være glad for dannebrog og udtrykke stolthed over Danmark. På sin Facebook-profil kom Mattias Tesfaye i går med dette korte svar:

- Jeg opfordrer til, at vi holder sammen og diskuterer med hinanden, i stedet for at stikke knive i ryggen på hinanden gennem medierne.