Skatteminister Benny Engelbrecht afviser kritik fra en boligøkonom, der kalder løftet om tilbagebetaling af for meget grundskyld for »værdiløst«.

Det giver ingen mening at tale om en korrekt værdi, når det kommer til grundskylden, siger skatteminister Benny Engelbrecht (S),

Men det betyder ikke, at man ikke kan forvente at få penge tilbage, hvis ens ejendom og grund har været vurderet for højt, understreger han efter kritik lørdag.

Det er boligøkonom og lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet, der i lørdagens udgave af Politiken siger, at det løfte, som skatteministeren har givet til boligejerne, om at de vil få penge tilbage i 2018, hvis nye og bedre vurderinger viser, at de har betalt for meget i grundskyld, er en illusion og uden værdi.

Det vil nemlig ikke være muligt at finde ud af, om boligejerne reelt har betalt for meget i grundskyld, fordi det ikke kan lade sig gøre at finde de korrekte grundværdier, som grundskylden beregnes af.

»Jeg er grundlæggende uenig i den præmis, man stiller op om, at vi skal nå frem til en meget korrekt konklusion på grundskylden. Ekspertudvalget (Engberg-udvalget, red.) siger, at det ikke giver mening at tale om nogen korrekt værdi. Vi skal finde frem til et beskatningsgrundlag, som giver god mening, og tager udgangspunkt i hvad salgsprisen er på grunden. Det er komplekst, og det har udvalget heller ikke lagt skjul på,« siger han.

Så Morten Skak har for så vidt ret i, at man nok aldrig finder en helt korrekt værdi for en grund. Men man kan komme tættere på.

Rigsrevisionen kritiserede i fjor Skat for at have sat 41 procent af ejendomsvurderingerne for højt i 2011, og både Skat og Skatteministeriet har siden erkendt, at vurderingerne ikke er gode nok. Regeringen, SF og Enhedslisten har alligevel besluttet at fortsætte med vurderingerne til at opkræve grundskyld frem til 2018 mod et løfte om, at boligejere, der har betalt for meget, vil få penge tilbage, når Skat er klar med nye og bedre vurderinger i 2017.

Og det ændrer Morten Skaks kritik ikke på, forsikrer Benny Engelbrecht.

»Systemet skal være klar i 2017, så man kan lave de nye grund- og ejendomsvurderinger i 2017. Og det udskriver man beskatningen på baggrund af i 2018. Det er jo ikke nyt i Danmark, at man beskatter værdien af en bolig og en grund. Det er noget af den ældste beskatning, man har. Så det har vi tænkt os at holde fast i. Og så skal sådan et system afspejle, at der er forskel på, hvad en grund koster i København og på Lolland,« siger skatteministeren.

Hvis vurderingen i 2017 er lavere end nu, så sker der helt automatisk en tilbagebetaling i 2018. Hvis vurderingen viser sig at være højere, så du har betalt for lidt, kommer der ikke noget regning.