Direktørfamilien får 17.800 kroner mere årligt, mens dagpengemodtageren mister 6.600 kroner. Men skattereformen øger næsten ikke uligheden i samfundet og kan samtidig gøre det mere attraktivt at arbejde, vurderer CEPOS.

Enlige på dagpenge må vinke farvel til 6.600 kroner årligt med aftalen om den nye skattereform, som regeringen indgik med Venstre i juni. Imens kan direktørfamilien glæde sig over at få 17.800 kroner mere mellem hænderne om året, når reformen er indfaset i 2023. Det viser det endelige regnestykke for skattereformen, som Finansministeriet netop har offentliggjort.

Cheføkonom i den borgelig-liberale tænketank CEPOS, Mads Lundby Hansen, kalder skattereformen for historisk, fordi det er usædvanligt, at man omfordeler penge fra personer på overførselsindkomster til personer i beskæftigelse. Han vurderer samtidig, at den næsten ikke vil øge uligheden i samfundet.

- Man må sige, at regeringen med den her reform har slagtet en hellig ko i den økonomiske politik. Når man regulerer overførselsindkomster som dagpenge og kontanthjælp mindre, betyder det, at guleroden ved at være i arbejde bliver større. Uligheden vil kun stige en lille smule, men da vi i forvejen er et af de mest lige samfund i verden, vil den position ikke rigtig ændre sig, siger han.

Finansminister Bjarne Corydon (S) har sendt et svar til Folketings Finansudvalg, hvor det endelige resultat af skattereformen er opgjort for 26 forskellige familietyper - lige fra den enlige kontanthjælpsmodtager til det privatansatte funktionærpar. Selvom det er personer på overførselsindkomster, der betaler den dyreste pris, og samfundets mere velstillede, der får en økonomisk gevinst, vil det i sidste ende gavne dansk økonomi, mener Mads Lundby Hansen.

- Vi har i forvejen nogle af de højeste overførselsindkomster i verden. Vi er nødt til at gøre det mere attraktivt at arbejde for blandt andet dagpengemodtagerne, og når skattereformen er indfaset i 2023, vil der efter min vurdering være langt flere job at finde, siger cheføkonomen.

Selvom direktørfamilien og funktionærparret kan juble over flere tusind kroner ekstra om året, vil det ikke rykke ved den grundlæggende fordeling i det danske samfund, vurderer Mads Lundby Hansen.

- Direktørfamilien betaler i forvejen rigtig meget skat, så de stærkeste skuldre bærer den største del af byrden i Danmark, siger han.

Den samlede skattereform vil øge arbejdsudbuddet med 15.800 personer, og 6.600 af dem kommer på grund af den mindre regulering af overførselsindkomsterne. Resten skyldes, at skatten på arbejde sænkes, og Mads Lundby Hansen roser skattereformen for overordnet at være økonomisk ansvarlig og for at øge incitamentet til at arbejde.